Veszély!

2023.07.22. 07:00

Ezekre figyeljünk, ha szabadvízben fürdőzünk!

A rendkívül népszerű tevékenység számos veszélyt rejthet magában.

Ujlaki Attila

A hétvégére akár strandolást is szervezhetünk a meteorológus szerint

Fotó: Makovics Kornél

A szabadvízi fürdőzés kellemes lehet a hetekben, azonban nagyon sok veszélyt rejt magában, amelyre nagyon sokan még mindig nem figyelnek. Ez a tevékenység rendkívül népszerű nyáron, amikor az emberek igyekeznek kikapcsolódni, frissülni és élvezni a kellemes időjárást. 

Már követelt áldozatot idén 

Az ilyen típusú fürdőzés leggyakrabban folyókban, tavakban történik. Ezzel összefüggően eddig egy haláleset történt vármegyénkben az idei szezonban – tudta meg portálunk Dobi Tamástól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferensétől. Hozzátette: remélik, hogy ez a szám nem fog emelkedni, hiszen az egy is sok. 

A biztonság az első 

Fontos kiemelni, hogy szabadvízi fürdőzéskor mindenki szem előtt tartja a biztonságot. Az ilyen típusú víztestekben sokféle veszély lehet jelen, mint például a mélyebb vizek, az áramlások, az árapály, a hirtelen változó időjárási viszonyok, a hőguta és a lehetséges vízi élőlények. Ezért mindig érdemes betartani az alapvető szabályokat. Az első ilyen az, hogy csak olyan helyen fürödjünk, ahol engedélyezett és biztonságos a fürdőzés és figyeljünk a strandokon található figyelmeztető táblákra és jelzésekre. A szakemberek azt tanácsolják, hogy soha ne fürödjünk egyedül a szabadvizeken, mindig legyen velünk más is. 

Akár 150 ezer is lehet a bírság 

Aki nem kijelölt helyen fürdőzik, az szabálysértést követ el. A hatályos szabálysértési törvény rendelkezései alapján akár 150 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható, amit nemcsak rendőr, hanem közterület-felügyelő, de még természetvédelmi őr is kiszabhat. „Az ellenőrzés folyamatos, főleg a nyári kiemelt időszakban, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor több a szabályszegő” – mondta korábban a bonn.hu-nak Varga Rudolf, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a rendőrök minden esetben a szabálysértési törvény alapján járnak el és egyes esetekben bírságolnak is. A nyári szezonban fontos feladat a vármegye folyóin, illetve a tavakon való tiltott fürdőzés, valamint az orvhalászat és orvhorgászat kiszűrése és a megfelelő hathatós intézkedés a szabályokat megszegő személyekkel szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában