Gasztro

2023.07.19. 12:35

Berentén tócsniból sohasem elég

A Tócsni Fesztivál a település egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye, több száz vendéggel.

Detzky Anna

Tócsni

Fotó: Máté Krisztián

Evéssel, ivással és sztárfellépőkkel várja Berente, a Tócsni Fesztiválra mindazokat, aki szívesen tömnék meg a hasukat szórakoztató zenei programok és kabaré mellett. A megszokott hangulatos helyszínen, a berentei Kastélykertben július 22-én szombaton délután, 14-től 19 óráig a Berentei Művelődési Ház, illetve rajtuk keresztül a községi önkormányzat támogatásával rendezik meg a népszerű fesztivált, ahol a helyiek ingyenesen fogyaszthatnak a tócsniból. 

- Több hónapja elindult a berentei Tócsni Fesztivál előkészítése, amely a község egyik legkiemelkedőbb rendezvénye. Hetedik alkalommal tartjuk meg a hagyományossá vált eseményt – mondta Demjén Gyula ötletgazda, a berentei Rozmaring Dalkör művészeti vezetője. - A településnek korábban nem volt semmilyen fesztivál jellegű alkalma, ezért vetődött föl bennem a Tócsni Fesztivál, mint egyben gasztronómiai program ötlete. A tócsni egyébként nem kötődik szorosan Berentéhez, hiszen országosan elterjedt étel, de mindenki szereti, ezért jó választásnak bizonyult. A kezdetek óta a rendezvény kinőtte magát, több százan látogatják minden évben. Mára már megmozgatja a környező települések lakosságát is. Idén Kazincbarcikáról, Sajószentpéterről, Miskolcról, Ongáról és távolabbi helységekből is jelezték, hogy jönnének. Általában a középkorúak és az idősek látogatják szívesen.

Frissen készül a finomság 

A szervezők igyekeztek mindenféle zenei ízlésű és korosztályú közönség számára kialakítani a délutáni műsort.

- Dalkörünk asszonyai és néhány külsős segítő fogja elkészíteni a tócsnit. Magával az ételkülönlegességgel és a délutáni zenei fellépőkkel, koncertekkel is szeretnénk kedveskedni a résztvevőknek. 14 órától lesz Jó ebédhez szól a nóta Nemes Imre előadásában. 15.30-tól Bozsó József operetténekes ad műsort. 16.30-tól Forgács Gábor humorista produkcióján kacaghatnak a jelenlévők. Sztárfellépőink 17.30-tól Szandi, 18.30-tól pedig a Vadkelet együttes lesznek. Utóbbi egy feltörekvő, tehetséges zenészekből álló miskolci zenekar. Tavaly még a dalkör is vállalt fellépést, de ebben a melegben inkább csak a sütésnél maradunk, hiszen épp elég munka az önmagában is. A tócsnik nagy részét igyekszünk még a kezdés előtt előkészíteni, a tésztát bekeverni. Viszont, amíg az alapanyag el nem fogy, általában délután 4 óráig folytatjuk a sütést. Azért, hogy most ne legyen tócsni rablás, úgy, mint a korábbi években, kénytelenek voltunk vendégeink számára jelképes árat bevezetni. A helyiek azonban aláírás után ingyenesen kapnak a finomságból – árulta el az ötletgazda.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában