Ó-avasi problémák

2023.07.04. 17:59

A szemétszállítást is megvitatták az Avasi Hegygazdák fogadóóráján

Az eseményen megjelentek a területért felelős hatóságok képviselői is.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Az Avasi Hegygazdák – Jacsó Pál és Magyar László – soron következő fogadóóráját tartották meg július 4-én, kedden.  A rendezvényen az avasi pince- és ingatlantulajdonosok, a vendéglátó egységek üzletvezetői, illetve a helyben élők is elmondhatták a problémáikat, és észrevételeiket az Avassal kapcsolatban. Az eseményen részt vett Badány Lajos és Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármesterei, Szunyogh László, Miskolc főépítésze. A rendezvényen jelen voltak a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., a Miskolci Önkormányzati Rendészet, a Miskolc Rendőrkapitányság, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály munkatársai is.

Hiányzik a kamerarendszer

„Európai szinten is egyedülálló az a turisztikai érték, amivel Miskolc a város közepén rendelkezik. A jelenlévő részvételi kör is mutatja, hogy fontos a miskolciaknak az Avas. Bárki, aki az Avason dolgozik, gazdálkodik, pincetulajdonos, az mind szereti ezt a hegyet. Talán a város történelmében soha nem merült fel annyi fejlesztési forrás, mint, amit ma az Avasra tudunk fordítani. Ugyanakkor problémák is jellemzik az Avast és a Nagyavast” - mondta köszöntőjében Szopkó Tibor miskolci alpolgármester. „Éves szinten 300 millió forintot elköltünk az illegális szemét elszállítására Miskolcon. Három alkalommal 23 köbméter szemetet sikerült elvitetni civilek közreműködésével az Avasról. Július 31-el bezárólag nagyobb volumenű cserje- és bozótirtást végzünk majd el. Rágcsálóirtás is lesz, és történtek korlátfestések is. Ennek az évnek a végéig meg szeretnénk valósítani a Kálvária felé az átkötést a történelmi Avastól. Lényegében néhány család az, amely megkeseríti az ott megfordulók mindennapjait. Egy ideje nagyobb a rendőri jelenlét, kutyás rendőrök is vannak a területen. A 13-15 térfigyelő kamera telepítése 30 millió forintos forrásigényű, így ez még nem valósult meg. Rövid távon azonban meg kell még valósítanunk a komfortpontos fejlesztéseket. A Nagyavas vonatkozásában pedig a közműkérdést kell megoldanunk.”

Kukákat kellene kitenni

Felmerült problémaként, hogy bár az Avasi Borangoláson a Kisavason helyeztek ki kukákat, de a Nagyavason egyáltalán nincs hulladéktároló. Szankcionálni kellene a szemetelést, mert száz köbméternyi hulladék jelenik meg bizonyos pincéknél. A temetőben a szemetesek háztartási hulladékkal vannak tele, de oda nem lehet kamerát szerelni. Elég lenne, ha a MiReHu Nonprofit Kft. szemeteszsákjait megkaphatnák a pincetulajdonosos, ezeket központilag vinnék el onnan, ahol fizetik a szemétszállítási díjat. Szopkó Tibor elmondta, hogy a szemétszállításban és a szankcionálásban a kamerarendszer kulcsfontosságú lesz, de jelenleg hiányzik a forrás fele.

„Nagy köszönettel tartozom a pincetulajdonosoknak, mert megmozdították a lendkereket, akár csak egy bejelentéssel. Például egy összetört kerítésről. A tulajdonosok naprakészen továbbítják a sérelmeiket, de a kamerarendszer hiányában ezt egyelőre nem tudjuk napi szinten nyomon követni. Viszont igyekszünk mindent megtenni ezért” – fűzte hozzá Jacsó Pál hegygazda.

Fontos lenne a közművesítés

A kormányhivatalnak is bejelentést lehet tenni hulladék applikációjukon keresztül, hogyha szemetes egy terület.
„Ha bejelentést kapunk, akkor kimegyünk, megbecsüljük, hogy mennyi hulladék van a helyszínen, és megpróbáljuk kideríteni, hogy ki tette oda a hulladékot. Ha ez nem sikerült, akkor az ingatlan tulajdonosát terheli a felelősség. A tulajdonos kilétét sem mindig könnyű kideríteni - tájékoztatott Bese Barnabás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője. „Több ezer bejelentés érkezett a hulladék applikációnkon keresztül az elmúlt években. A hatóság fellépésére körülbelül 50 százalékban az ingatlantulajdonos rendezi a hulladék elszállítását. A bírságolás sokszor azért nem vezet eredményre, mert gyakran az elkövetőknek nincs jövedelme, és 10 ezer forintot sem tud kifizetni. El kellene jutni oda, hogy minél több ingatlant bevonjanak a közszolgáltatásba, különösen ott, ahol életvitelszerűen élnek. Ahol nem, oda pedig köztéri kukákat kellene kitenni. Viszont július 1-től az önkormányzatoknak kevesebb beleszólása van a közszolgáltatásba. A MOL hulladékgazdálkodási cége kapta meg koncesszióban ezt a feladatot.”

Kutyás járőrök vannak jelen

A rendészet és a rendőrség képviselője felé jelezték a pincetulajdonosok, hogy pincefeltörések és kerítésrongálások történnek. Elhangzott, hogy a rendőrség minden bejelentett ügyet megvizsgál, és eljárás indul. Bárki tehet feljelentést.
„A kollégáink házról házra, pincéről pincére ellenőrizték a területet. Ma nem telik el úgy egy nap, hogy a történelmi Avason ne jelenne meg járőr. Ezt a lakosság is örömmel veszi. Amit a rendészet és a rendőrség megtehet, azt meg is fogja. Azokat a hiányosságokat, amelyeket feltártunk, azt elkezdtük megoldani. Részünkről megtörténik majd az utánkövetés is. Emellett a nap 24 órájában hívható ingyenes számunk a 06-80-460-046, ahol bejelentéseket lehet tenni” – válaszolta Szabó Ferenc, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője.

Lakhatóvá lehetne tenni

Felvetődött, hogy nincs megoldva a vízelvezetés, minden nagyobb eső után ott a hordalék az utca aljában. A temetőtől az Avasi Sörházig vezető út pedig nem jó minőségű.
„A Nagyavas Felső-, Középső-, Alsó sort jó lenne közművesíteni, amire tervek is készültek. Erre még lehet, hogy lenne EU-s pályázati forrás. Hogyha a vizes közművek az állam irányításába kerülnek, akkor nem tudjuk, hogy mit fogunk ebben lépni. Ha lenne közmű, akkor a lakhatást is meg lehetne teremteni” – vázolta fel Szunyogh László, Miskolc főépítésze.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában