Vannak tévedések

2023.07.23. 11:30

A Bükkben nem mind medve, ami barna?

A Bükkben ismét azonosították a barnamedve nyomait, de akadt jócskán téves jelzés is.

Szaniszló Bálint

Egy anyamedvét látták két bocsával

A Bükki Nemzeti Park területén az elmúlt félévben több, barnamedve előfordulásáról szóló hír látott napvilágot. A vélelmezett előfordulások kivizsgálása során a faj jelenlétét megerősítő nyomokat többnyire nem, hanem jórészt más emlősfajok friss életnyomait észlelték - adta közzé a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint fogalmaznak, akadtak persze hasznos jelzések is, melyek például kirándulóktól, a mackók jelenlétét észlelőktől érkeztek. Máskor viszont nem barnamedve, hanem más emlős nyomaira bukkantak a nemzeti park szakemberei.

Megvizsgálnak minden bejelentést 

"A közelmúltban bejelentett további, állítólagos barnamedve előfordulásokat szintén kivizsgáltuk. Az elmúlt két hétben a Bükk, illetve az Upponyi-hegység területén tudtuk megerősíteni a barnamedve jelenlétével kapcsolatos lakossági jelzések egy részét" - tájékoztattak a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szakemberei. Hangsúlyozzák: ők ebben az ügyben is a hitelességre törekszenek.  

"Arra kérjük a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot, mivel minden megalapozott - pontos helymeghatározással, esetleg fotóval közölt - bejelentést a terepen megvizsgál" - fogalmaztak.

Központi és ügyeleti telefonszám a következő: 30/861-3808.

Egy anyag és egy, vagy két bocs 

A vármegyénkhez tartozó Bükkalján a napokban több medveészlelés is történt. Anyamedvét és egy bocsát láthatták Bogács környékén - hívta föl a figyelmet néhány napja a Bükkalja TV közösségi oldala. A közösségi médium Csendesné Farkas Edit, bogácsi polgármester felhívását tette közzé, amely szerint lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz az állatokról. A településvezető az kéri a bogácsiaktól, hogy körültekintően túrázzanak a környéken.

A bogácsi esettel majdnem egyidőben az ugyancsak a bükkaljai térséghez tartozó Vatta településen láttak a medvét. A tíz éves Vajtó Hanna és társai a falu focipályája mellett játszottak, amikor egy nagy barna állatot láttak tőlük nem olyan távol az erdős, bozótos részen. Vajtó Hanna elmondása szerint „a nagy barna medve éppen ropogtatott valamit és hosszú szőre volt”.

A szülők féltik gyermekeiket, hiszen az említett terület egy forgalmas helyen található, a főút, a kastély és az általános iskola, valamint a buszforduló közelében. A gyermekek állítását egyébként egy, a közeli konyhán dolgozó hölgy is megerősítette, aki biciklivel ment arra, és elmondása szerint egy nagy barna állatot látott hátulról. Ő biztosan állította, hogy az biztos, hogy nem kutya volt.

Az ugyancsak a bükkaljai vidékhez tartozó Bükkzsércen egy barna anyamedvét két (!) bocsával láttak. A község közösségi oldalán írt bejegyzés szerint a Cserépfalui-tó fölött és Bükkzsérc Nyomó közötti erdőben egy nagy barna anyamedve két bocsával tűnt fel. Kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint kerüljék a sűrű erdőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában