Vakáció!

2023.06.25. 07:00

Még mindig megéri nyaralni

A szakértők szerint az igazán emlékezetes nyaralások általában a különleges élményeken alapulnak.

Ujlaki Attila

A Balaton partján

Fotó: MW

Itt a vakáció, de érdemes arra is figyelni, hogy a pihenés, valóban a kikapcsolódásról és a feltöltődésről szóljon. A minőségi nyaralás érdekében fontos néhány dologra odafigyelni. A szakemberek szerint egy jól megtervezett nyaralás sokkal pihentetőbb lehet, mint egy spontán szervezett. Fontos, hogy alaposan tervezzünk meg mindent a nyaralással kapcsolatban, mielőtt útnak indulunk, és válasszunk olyan úti célt, ami igazán vonzó és megfelel az igényeinknek. Esetleg olvassunk utazási blogokat, olvassunk véleményeket, és gyűjtsünk be információkat az adott helyszínről.

Az élmények a legfontosabbak

A szakértők szerint az igazán emlékezetes nyaralások különleges élményeken alapulnak. Meglepő, de az is fontos szempont, hogy az időjárás milyen lesz a nyaralás ideje alatt, természetesen ez attól is függ, hogy milyen helyszínen kívánjuk eltölteni a szabadidőnket. Az időjárás jelentősen befolyásolhatja egy nyaralás minőségét. Tartsuk számon az időjárás-előrejelzéseket, és válasszunk olyan időszakot, amikor a választott úti cél időjárása a lehető legjobb.

Pozitívan hat az egészségre

A nyaralás lehetőséget nyújt a stressz csökkentésére és a kikapcsolódásra. Az új környezet, a szabadidős tevékenységek és a pihenés segítenek ellazulni, csökkenteni a szorongást és helyreállítani a mentális egyensúlyt. Sok nyaralási célállomáson rengeteg lehetőség van a fizikai aktivitásra. Akár strandolás, túrázás, biciklizés vagy vízi sportok, a nyaralás lehetőséget nyújt a testmozgásra. Ez hozzájárulhat az egészséges életmód fenntartásához és a testi jólléthez. Gyakran találkozhatunk új emberekkel vagy több időt töltünk a szeretteinkkel. A társas kapcsolatok építése, a barátokkal és családdal való időtöltés pozitív hatással van a mentális és emocionális egészségre. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden ember egyedi, és a nyaralás hatása eltérő lehet. Az egészségügyi állapot, az egyéni preferenciák és az utazás módja mind befolyásolhatják, hogyan hat a szervezetre a nyaralás.

Ez egy megtérülő befektetés

Nagyon fontos, hogy mindenképpen nyaraljunk, hiszen ez: befektetés – erről már Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus beszélt a boon.hu-nak.

Pócsi Orsolya
Fotó: ÉM

Hozzátette: anyagi értelemben és az érzelmi jóllét szempontjából is, amivel egyensúlyba lehet hozni a munkát és a magánéletet.

Ez nagyon fontos, hiszen így megelőzhetjük az esetleges betegségeket vagy például a kiégést. Mindig mérlegelendő, hogy akár egyéni, társas vagy családi nyaralásban gondolkodunk, ki mit engedhet meg magának. Illetve hogy számára mi az igazán kikapcsoló, pihentető nyaralás, és erre mennyit áldoz. Vannak, akik egyszer költenek sokat, tehát egy évben csak egyszer mennek el nyaralni. Vannak, akik pedig több, de anyagilag kevésbé megterhelő nyaralást ütemeznek be az évre

 – hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában