Migránskvóta

2023.06.13. 14:18

Önkormányzati petíció a kötelező kvóta ellen

Szamosvölgyi Péter polgármester szerint az unió által erőltetett migráns befogadás valós teherviselői az önkormányzatok lennének.

Bódisz Attila

Párizst is ellepték a migránsok.

Fotó: Hans Lucas via AFP

Az Európai Unió által a tagországokra erőltetett migránskvóta valós teherviselői az önkormányzatok és a települések lakói lennének, így fontos, hogy közösen támogassák a magyar kormányt a migránsokhoz kötődő elosztási mechanizmussal szembeni ellenállásban – közölte Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere keddi sajtótájékoztatóján. Ennek érdekében egy olyan tervezetet dolgoztak ki munkatársaival, amelyet elküldenek minden magyar önkormányzatnak. Ebben kinyilvánítják, hogy nem kérnek az Európába érkező migráns áradatból hazánkra nehezedő terheinek rájuk eső részéből. A polgármester emlékeztetett rá, hogy június 8-án az unió belügyminisztereinek találkozóján született meg a többségi - hazánk által ellenzett – döntés, amely kötelező szétosztási mechanizmust ír elő a tagállamoknak a kontinensre érkező bevándorlók esetében. Amelyik ország ennek ellenáll, azt jelentős összegű, személyenként mintegy 8 millió forintos befizetésre kötelezik. Szamosvölgyi Péter szerint azonban ha ez megvalósul, akkor a hazánkra jutó évi – becslések szerint – 8-9 ezer embernek több településen kellene otthonokat kialakítani, orvosi- és szociális ellátást biztosítani. Az önkormányzatoknak így is szoros a költségvetésük, és van éppen elég feladatuk, nem tudnak felelősséget vállalni más kulturkörnyezetből érkező, más értékrendet képviselő embercsoportokért – fogalmazott. Hangsúlyozta: egyetért a kormány azon álláspontjával, hogy a közel-keleti és afrikai országok problémáit helyben kell megoldani, és nem importálni. 

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.

Csütörtökön fogadják el

A sátoraljaújhelyi polgármester a támogatói kezdeményezés további menetéről szólva elmondta: csütörtökön városuk önkormányzata – várhatóan név szerinti – szavazással dönt a tervezetről, majd azt szétküldik az ország összes önkormányzatának. Mint később megtudtuk, a sikeres eléréshez az olyan különböző önkormányzati szervezetek segítségét is kérik, mint a Megyei Jogú Városok Szövetsége, vagy a vármegyei önkormányzatok. De például a budapesti kerületi képviselő-testületeket ugyanúgy megkeresik, mint a főpolgármesteri hivatalt. Szamosvölgyi Péter kiemelte: politikai hovatartozás nélkül kérik az önkormányzatok támogatását. Aláhúzta: mint ahogyan Magyarország nem szeretne bevándorlóországgá válni, úgy Sátoraljaújhely sem bevándorlóvárossá.

A dollárbaloldal továbbra is azt szajkózza: nincs migránskvóta

Simicskó István: nem akarunk bevándorlóország lenni!

Orbán Viktor: Brüsszel nem élhet vissza a hatalmával

Varga Judit: a kvóta az kvóta marad, akárhogy címkézzük is

Kötelező migránskvóta: a franciaországi brutális támadással egy napon fogadták el Brüsszelben

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában