Döntés

2023.06.22. 16:30

Fura csavarral lett "békepárti" a miskolci közgyűlés

A Fidesz és a KDNP frakció képviselői által benyújtott rendkívüli ülés tartására irányuló indítvány az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló békepárti országgyűlési határozathoz való csatlakozás tárgyában született.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet 21. § (4) bekezdése alapján a rendkívüli ülés javasolt napirendi pontja a közgyűlés 2023. június 22. napján tartandó rendes ülésének napirendjébe beolvad, tekintettel arra, hogy a rendkívüli ülés összehívására előírt időtartamon belül rendes ülés is van.

A Fidesz és a KDNP indítványához a Velünk a Város frakció és Pakusza Zoltán képviselő nyújtott be módosító indítványt.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Az ország békepárti az ukrán háborúval kapcsolatban. Ebben nincsenek politikai ellentétek. Azt szeretnénk, ha a közgyűlés támogatná az ezzel kapcsolatos indítványt. Két olyan módosító indítvány érkezett az előterjesztéshez, amely elveszi a lényegét a napirendi pontnak. Azt kérem, hogy módosítás nélkül támogassa a testület a nyilatkozatot.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

A Velünk a Város frakció, de szerintem minden miskolci a béke pártján áll. A probléma gyökerei messze vezetnek. Nemrég a Szovjetunió miatt Ukrajna még atomnagyhatalom volt. A leszerelés feltétele az ország függetlenségének biztosítása volt. Tavaly Oroszország megtámadta Ukrajnát. A nemzetközi egyezmények ezt tiltják. A mostani parlamenti határozat számos valótlanságot tartalmaz. Ezeket mi kihúztuk és úgy fogadjuk csak el. Azt javasoljuk, hogy a közgyűlés ne támogassa a parlamenti határozatot, hanem önálló nyilatkozatot fogadjon el. A fogalmazott nyilatkozat azt tartalmazza - más dolgok mellett - , hogy Miskolc álljon ki a béke mellett. Elítéli Oroszországot, elismeri Ukrajnát. A háborút be kell fejezni, tárgyalni kell a békéről.

Pakusza Zoltán, Mi Hazánk:

Mi az elejétől fogva azt mondtuk, ki kell maradni a háborúból és a békére kell törekedni. Azért nyújtottam be módosító indítványt, hogy kiegészítsem a parlamenti nyilatkozatot. Szerintem a legfontosabb a magyarok védelme. Biztosítani kell Kárpátalja szuverenitását.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Az Országgyűlés elfogadott egy békepárti nyilatkozatot, amelyhez több megyei jogú város csatlakozott. Aki nem így tesz, az nem áll igazán a béke pártján. Ez nem legó játék, amit szedegethetünk és rakosgathatjuk a darabokat ide és oda.

Erdei Sándor, Velünk a Város:

Nagyon jó a béke pártján állni. És nyilatkozni erről, mert aki nem nyilatkozik, az nem áll a béke pártján.

Szarka Dénes, Velünk a Város:

A kormány nem a béke pártján áll, hanem gyűlöletet szít.

Hollósy András, KDNP:

Mi az elejétől fogva segítünk az ukrajnai magyarokon segélyszállítmányokkal és a kezdetektől fogva a békéről beszélünk.

Pakusza Zoltán, Mi Hazánk:

A Fidesz azt mondja, a szankció rossz, de megszavazta. Támogatásokat adunk Ukrajnának, de miért?

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város:

A háborús inflációt nem a háború okozta, hanem a magyar kormány. Aki meghal a háborúban, az áldozat. Béke csak egy van, nem párthoz kötődik.

Hollósy András, KDNP:

Kapott levelet Veres Pál a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökétől, hogy a békepárti nyilatkozatot terjessze a közgyűlés elé? Ha igen, miért nem tette meg?

Szarka Dénes, Velünk a Város:

Ne építsünk szakadékot magyar és magyar emberek közé.

Dr. Kovács László, KDNP:

A katonák az aktuális politikai hatalom áldozatai. Besorozzák őket.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

Miben nem értünk egyet? A kormány azt mondja, hogy mindennel Brüsszel okolható és háborús infláció van. Magyarország az EU valamennyi szankciós csomagját támogatta. A kormány el akarja hitetni, hogy háborús infláció van. Ez nem igaz. Ezeket nem szavazzuk meg!

Szilágyi Szabolcs, Velünk a Város:

A Fidesz retorikájából Oroszország elítélése rendre elmarad. Nincs olyan ember az országban, aki háborút szeretne.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

A határozat kiáll Oroszország ellen. A háború kitörése óta emelkedtek egekbe az energiaárak. A szankciók ehhez hozzájárultak. Egy békepárti javaslatban nincs helye Magyarország ekézésének!

Veres Pál polgármester:

Megkaptam Szita elnök úr levelét és azzal a javaslattal éltem, hogy elég lenne egy mondat: Miskolc a béke pártján áll. Már a Fidesz-KDNP javaslata előtt készültünk sajt nyilatkozattal.

Így szavaztak

A szavazáskor Pakusza Zoltán módosító indítványa 5 igen és 16 nem szavazatot kapott, 5 tartózkodás mellett, így a testület elutasította azt. A Velünk a Város frakció módosító javaslata 16 igen és 9 nem voksot kapott (a Velünk a Város frakció tagjai igennel, a Fidesz és a KDNP nemmel voksolt), 1 fő tartózkodott, így az megkapta a kellő támogatást. Ezt követően Veres Pál polgármester a módosító indítványokkal kapcsolatos döntésekre tekintettel elrendelte a szavazást magáról az előterjesztésről. Megdöbbenésre mindössze 6 képviselő szavazott igennel és 3 nemmel és 10-en tartózkodtak. Ez azt jelentette abban a pillanatban, hogy a közgyűlés nem fogadta el a javaslatot. A polgármester azonban megismételtette a voksolást, amikor már 16 igen szavazat született 0 nem 1 tartózkodás mellett, tehát elfogadták a javaslatot. A Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a voksolásban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában