Versenyeztek

2023.05.02. 16:30

Versírók és szavalók viadala Kazincbarcikán

Határon innen és túlról több mint száz diák találkozott az Egressy-versenyen.

DA

Dienes Mária és Farkas Brendon, az egyik győztes

Fotó: olvasónktól, Picasa

A járási székhely egyik legnívósabb rendezvényévé nőtte ki magát a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma (KEF) által szervezett Egressy Béni Nemzetközi Vers-, Prózamondó és Versíró Verseny. A nagyszabású eseményt nemrég tartották meg a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Dózsa György Tagiskolájában. A gyerekek tíz kategóriában mérhették össze irodalmi és retorikai tudásukat. 

Egressy születésnapjára

 – Hét éve rendezi meg a KEF az Egressy-verseny részeként a Kárpát-medencei Versíró Versenyt. Ide az általános iskolás alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolás pályázók a szülőföldről, a természeti szépségekről, önmagukról, érzelmekről, családjukról, egyéni gondolataikról és álmaikról küldhetnek be saját verseket határon innen és túlról – mondta Dienes Mária Bessenyei György-díjas népművelő, a KEF elnöke. – 2015 és 2020 között annyi jó verset kaptunk, hogy 2022-ben ezek megjelenhettek egy gyűjteményes kötetben. Az idei versíró pályázatra 41 alkotás érkezett. Küldtek pályamunkákat Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból és Magyarország számos helyéről, amelyeket szakértő zsűri bírált el. Az Egressy Béni Nemzetközi Vers-, Prózamondó és Versíró Verseny három éve bekerült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba, amelynek sikerét a népes részvétel máig bizonyítja. 

– A XXVI. Egressy-verseny vers- és prózamondó szekciójának szavalatai az egy héttel korábbi szombaton hangzottak el. Ide már a területi elődöntőkön legszebben szereplő diákok kaptak meghívást: az encsi körzet legjobbjai, Kazincbarcika és környéke, valamint a határon túli területekről Szlovákiából – Rimaszombat és környéke, Rozsnyó és környéke, Szepsi és környéke, Tornalja és térsége, Fülek – és Erdélyből is érkeztek szavalók. Idén 130, többségében határon túli induló mutatkozott be húsz iskolából. A diákokhoz még száz felkészítő tanár csatlakozott. Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a részvevőket. Majd a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai adtak táncos műsort. A versenyzők részére később a Sajómenti Népművészeti Egyesület mesterei tartottak kézműves-foglalkozást. A versenyt Érsek-Csanádi István tanár úr értékelte. Az értékes könyvjutalmakat a legjobbaknak és tanáraiknak, mint szervező, magam adtam át. Végül megkoszorúztuk a sajókazinci városrészben született Egressy Béni emlékművét, amellyel április 21-ei születésnapjára emlékeztünk. A határon túli területekről érkezőket pedig vendégül láttuk – foglalta össze Dienes Mária, a KEF elnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában