A méhek világnapja

2023.05.24. 14:14

Mézkirálynő repült a miskolci Brunszvik Teréz Óvodába

A gyerekek, amikor óvodába érkezvén megtudták, hogy ma a méhkirálynő látogat el hozzájuk, hatalmas izgalommal kezdtek a témáról beszélgetni egymással.

Póczos Nikolett

A Mézkirálynő jelmezében Mohácsi Klaudia harmadik generációs méhész lépett a kicsik elé

Fotó: Póczos Nikolett

A beszélgető lányok és fiúk nagyon szeretik a mézet és az akácmézet, már mindenki fel is ismeri, tudtuk meg szerda reggel a miskolci Brunszvik Teréz Óvodában.  Már az egyik 3 éves kisfiú is tudta, hogy a kaptárba gyűjtik a méhek a virágmézet, és nagyon kell rájuk vigyázni kis termetük miatt is. A gyerekek elmondásuk szerint nem félnek a csípéstől, bár már többször előfordult velük játék közben. A kicsik többsége a nagyszülőknél szokott kertészkedni, és akkor találkoznak testközelből méhecskékkel. És azzal is tisztában vannak, hogy nagyon hasznos munkát végeznek ezek a pici rovarok, derült ki a beszélgetés során.

Fotó: Póczos Nikolett

A Mézkirálynő jelmezében Mohácsi Klaudia harmadik generációs méhész lépett a kicsik elé, aki elmondása szerint civil foglalkozása mellett méhészkedik. 1994 óta választanak Magyarországon méhkirálynőt, és ő tavaly indult a versenyen, Jászberényben, ahol „10 versenyző közül nekem sikerült elnyerni ezt a címet” – mondta. Az egyébként nagykamarási  hölgy elmondta, „ez inkább szakmai verseny volt, mint szépségverseny, egy szakmai zsűri döntötte el, hogy ki képviseli egy éven át a hazai méhész társadalmat”. 

Méhek nélkül nincs jövő

Mohácsi Klaudia nagyon fontosnak tartja a méhek védelmét magánemberként és mézkirálynőként is, ezt minél kisebb korban el kell kezdeni beleültetni a kicsik mindennapjaiba. Meg kell értetni velük, hogy méhek nélkül nincsen jövő. Arra szeretné országjárása során ösztönözni a lakosságot, hogy a méze helyi termelőktől vásároljak, a méheknek pedig méhlegelővel, virágzó növények ültetésével kedveskedhetünk és friss tiszta víz kihelyezésével, hogy szomjukat tudják oltani.

Fotó: Póczos Nikolett

Az óvoda 150 gyermeke vonult ki az udvarra, hogy találkozhasson a mézkirálynővel. Pásztorné Pancsó Tünde, a MIOVI Brunszvik Teréz Sport Tagóvodájának tagóvoda vezetője elmondta, hogy egy levelet kaptak a mézkirálynőtől, hogy országjáráson népszerűsíti a mézfogyasztást,  ezért jelentkeztek ők is a programra.

„Mivel Zöld Óvoda vagyunk ezért a programunkban a környezettudatos nevelés, a fenntarthatóság, az állatok védelme és a növények gondozása áll, így jól beleilleszthető ez a program is. Hasonló program volt már nálunk tavaly, amikor egy méhész jött el és mesélt a munkájáról, és akkor a gyerekeknek különböző mézeket is lehetett kóstolni. Az intézményvezető elmondta, hogy a menza étlapján is többször szerepel a méz mézes-vajas kenyér formájában, és a téli időszakban is szoktak mézes teát készíteni a gyerekeknek az óvoda kertjében szedett gyógynövényekből. Ezen kívül pedig egész héten a méz és a méhek tematikában folynak a foglalkozások az oviban – mondta a vezető. Május 20. volt egyébként a méhek világnapja, amelyre 1994 óta Magyarországon is mindig megemlékeznek. Ez már csak azért is fontos, mert számuk évtizedek óta csökken, mindezek következményeként már rendkívül veszélyeztetett fajnak számítanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában