Asztalitenisz

2023.05.19. 18:11

Márványba nemesült nevek

A Népkertben táblát kaptak a helyi pingpongélet legendás játékosai.

KT

Fotó: Vajda János

A péntek délutáni, Vigadóban rendezett ünnepség azzal kezdődött, hogy a jelenlévők köszönetet mondtak dr. Barkóczi Istvánnak, a ház tulajdonosának és Nevelits László ötletgazdának – ugyanis, ha ők nincsenek, emlékművet sem állítottak volna a hajdani nagyságoknak. Az egykori Miskolci Építőmunkás Torna Egylet tagjainak, azoknak, akik rendszeresen odajártak és a patinás létesítmény falai között ütögettek. Sok NB I.-es játékos, élsportoló és válogatott versenyző került ki ebből a családból. Szinte lehetetlen felsorolni mindenkit, Bíró Sándor, Farkas Gizella, Molnár Anna, Beleznay Mátyás és Kriston Zsolt neve azonban kihagyhatatlan.

Sporttörténelem

Az egykori diósgyőri Jónyer István külön fejezetet jelent: a Nemzet Sportolója azért lett a MÉMTE tiszteletbeli tagja, mert sokat járt edzeni és a versenyezni a Vigadóba. Így barátja volt mindenkinek, a közös tréningekből pedig a mémtések is profitáltak.

– A vármegyeszékhely díszpolgárára, a négyszeres világbajnokra és a sokszoros magyar bajnokra miskolciként büszkék vagyunk, nevét kiemeltként őrzi a tábla – mondta Nevelits László.

A sikertörténet a '90-es évek elejéig tartott, ekkor a MÉMTE beolvadt a Borsod Volánba, a Vigadóban pedig megszűnt a asztaliteniszélet. A mulató egyébként nem csupán a csapatbajnoki meccseknek adott otthont, falai között számtalan ranglista- és emlékviadalt is rendeztek. Mindez csak egyre távolodó és halványuló sporttörténelem, a dicső korszak emléke azonban már biztosan fennmarad.

Ölelések

Néhányan hosszú évek óta nem látták egymást. A gyülekezés pillanatai ezért boldogsággal és üveges szemekkel teltek. Beszédet Fedor Vilmos volt alpolgármester tartott, aki nagy derültség közepette bevallotta, hogy a beszédét megírták. Ettől azonban gyakran eltért és sajátos stílusában, lehengerló módon ecsetelte a miskolci asztalitenisz és az akkori kor történetét. Jónyer István pedig, amikor szót kért bevallotta, hogy jobban izgul, mint a világbajnoki döntőiben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában