Hosszú hétvége

2023.05.16. 14:00

Így ünneplik a gyermeknapot

Az Egyesült Államokból indult ünnepnek még ma is nagy hagyománya van itthon, bár az általunk megkérdezettek a minőségi időtöltésre törekszenek.

UA

Rengeteg színes programmal várják ilyenkor a gyerekeket

Fotó: Berán Dániel

Ha május, akkor az anyákon kívül a gyermekeket is köszöntjük, a hónap utolsó vasárnapján. Idén a gyermeknap egybeesik a pünkösdi hosszú hétvégével, így a családoknak nagyobb lehetőségük van a gyermekek ünneplésére, mint általában.

Kevesen tudják, de a gyermeknap először az Egyesült Állapokban lett ünnep. 1856-ban Dr. Charles Leonard, Massachusetts-i lelkész június második vasárnapján gyerekeknek és gyerekekért szóló misét tartott. Ezt a napot rózsanapnak nevezte el, majd később az ünnep a virágvasárnap elnevezést kapta, s ezt követően lett gyermeknap.

Később a genfi Gyermekjóléti Konferencián született meg a nemzetközi gyermeknap gondolata 1925-ben. Meglepő viszont, hogy legelőször Magyarországon tartottak gyermekhetet az 1930-as évek elején. Ausztriában egyébként továbbra is gyermekhetet tartanak. Meglepő tény, hogy az Egyesült Állapokban a gyermeknap a legnagyobb ünnep.

Minőségi időtöltésre törekszenek

Arra voltunk kíváncsiak, hogy hazánkban továbbra is tartják-e a családok a gyermeknapot, és ha igen, akkor milyen formában. Ezért gyermekes családokat kérdeztünk.

Jónás Katalinnak három gyermeke van és azt mondta a boon.hu-nak, hogy mindig megtartják a gyermeknapot, hiszen nálunk mindig a gyermekek az elsők.

„Amikor még fiatalabbak voltak a gyermekeim, akkor mindig valamilyen játékkal leptük meg őket, de most, hogy már nagyobbak, mindig kirándulunk valamerre” – mondta. Hozzátette: A hétévégén Aggtelekre szeretnének ellátogatni. „Mivel idén hosszúhétvége is lesz, így mindenképpen egy kirándulással egybekötött családinapot fogunk tartani” – tette hozzá. 

Nagy Alexandrának két fia van és ők otthon ünnepelnek majd.

„Most ugyan az idő esős, de a medencéket mindig gyermeknapon állítjuk fel és pancsolással ünneplünk” – mondta. Azt is hozzátette, hogy a gyermekek már ilyenkor fáradtak és nagyon várják a nyarat, így ez külön feltöltődés számukra. „Gyakran kirándulunk, ameddig korábban ajándékokat vettünk nekik, most már inkább a tartalmasabb kikapcsolódásra fordítunk” – hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában