Jegyzet

2023.03.16. 16:30

Te szedd!

Detzky Anna

Detzky Anna

Legszívesebben azokat vonnám be a szemétszedési akciókba, akik sokat szemetelnek, de őket a legnehezebb. 

Persze a szemetelésnek különböző szintjei vannak: kedve az autónyi illegális hulladék lerakástól, a háztartási szemét köztérre való kiöntésén át, a cigarettacsikk eldobásig. Sőt az is annak számít, ha nem hozzuk haza az erdőből, amit fogyasztunk. Minél több csomagolóanyagot használunk, annál inkább növeljük a Föld ökológiai lábnyomát és létezik űrszemét is. 

Egészen mélyre evezve pedig előkerülnek a tudatunkat szennyező hulladékok. A spamek, a trollkodó kommentek, a reklámok, és a mesterséges intelligencia által gyártott ellenőrizetlen tartalmak. Lassan kiderül, hogy mindannyian, az egész emberiség érintett a szemetelésben. 

A régi tradicionális közösségek még tudták ezt. Nem véletlenül tartottak a nagyobb ünnepek előtt böjtöt, amikor a testi-lelki hulladéktól megszabadulhattak. Viszont ma már lehet, hogy egy kiadós nagytakarítás, szemétszedés és pici csend is megteszi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában