Első kézből

2023.03.16. 18:21

Ott jártak, ahol rengett a föld – áldozatokat és túlélőket kerestek

A törökországi katasztrófa és hatása adta a témát az MCC csütörtöki pódiumbeszélgetéséhez.

ÉM

A törökországi katasztrófa és hatása adta a témát az MCC csütörtöki miskolci pódiumbeszélgetéséhez

Fotó: Bujdos Tibor

A Mathias Corvinus Collegium „Amikor megrengett a Föld! – egy földrengés emlékképei” címmel pódiumbeszélgetést tartott csütörtökön Miskolcon. Mint ismert: február 6-án földrengés rázta meg Törökországot délkeleti és Szíria északi részét. A mozgást újabb rengések követték. A katasztrófa rengeteg életet követelt, a halottak száma közel ötvenezer, a sebesülteké meghaladja a százezret, az anyagi kár felbecsülhetetlen. A magyar — állami, egyházi és civil fenntartású — mentőcsapatok az első hírek hallatán azonnal a helyszínre indultak. Milyen lelki és fizikális felkészülés szükséges ahhoz, hogy valaki egy ilyen mentésben részt tudjon venni? Kik segítenek abban, hogy egy magyar mentőcsoport kijuthasson egy ilyen katasztrófahelyszínre? Mi a legnehezebb feladat egy ilyen akciónál? Meddig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt? Mindez azért lehetett téma éppen Miskolcon, mert innen is részt vettek a speciális kutyás mentők a túlélők és áldozatok felkutatásában. 

A csütörtöki beszélgetéshez vendégnek hívták: Binda Nikolettát és Nózit, a Spider Mentőcsoporttól, Mezősi Tamást és Trafit, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskolától, Sayfo Omart, az MCC Migrációkutató Intézet vezető kutatóját. 

A részletekre visszatérünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában