Összefogás

2023.03.20. 19:00

Megmentenék az Árpád-kori templomot

Alapítványt is létrehoztak, hogy több lehetőségük legyen az összefogás erősítésére.

HI

A Szent András plébániatemplom

Forrás: Tegyünk Együtt Tornaszentandrásért Alapítvány

Vármegyénk tele van gyönyörű épített örökségekkel, amelyeknek egy része azonban felújításra szorul. Ezek közé tartozik a Tornaszentandrás ikerszentélyes katolikus temploma. A Szent András plébániatemplom a XII. századból való, első írott említése 1283-ból található. A templom érdekében 2023 januárjában létrejött a Tegyünk Együtt Tornaszentandrásért Alapítvány is, melynek célkitűzés és tevékenysége az Épített örökségünk megóvása, különösen a tornaszentandrási templom védelme. A magyar népi hagyományok megőrzése és ápolása, szellemi és tárgyi örökségünk tükrében különös tekintettel a helyi sajátosságú értékek átadása, megőrzése, oktatása.

Mint a templom kapcsán mondják, a több szempontból páratlan nemzeti kincsünk megmentésével a 24. órában vagyunk. Beázik a tetőszerkezet, vizesednek a falak, veszélyben a 800 éves templom freskói. A támfal egy része leomlott. A tornaszentandrásiak, a falu és a plébánia vezetői eddig is megtettek mindent a templomért, de itt nagyobb segítségre van szükség. Az alapítvány igyekszik mindent megtenni, hogy a templom a következő nemzedék számára is közvetítse őseink üzenetét, amihez minden segítséget szívesen vesznek.

Ázik a fal | Forrás: Tegyünk Együtt Tornaszentandrásért Alapítvány 

Az alapítvány három alapítója között találjuk Vascsák Andreát, aki egyszer már sikerrel vezényelt le egy akciót, amikor a település két különleges, majd száz éves zászlójának restaurálására sikerült összegyűjteni a megfelelő összeget. Mint portálunknak elmondta, már akkor látta, hogy a templom is segítségért kiállt, mára pedig eljutott egy olyan állapotban, amikor nem halogatható tovább, hogy tegyenek érte valamit. Két hasonló gondolkodású, szintén nem ott élő magánszeméllyel közösen hozták létre az alapítvány.

– Az elsődleges célunk természetesen a templom megmentése, de ha bármit tudunk tenni a településért, az itteni közösségért is közben, akkor miért is ne? – jegyezte meg érdeklődésünkre.

Belső beázás nyomok | Forrás: Tegyünk Együtt Tornaszentandrásért Alapítvány 

Több rendezvényt is terveznek, ezek között az első egy Árpád-kori délután április 15-én 14 órakor, a tornaszentandrási templomban és kultúrházban. A téma iránt érdeklődők figyelmét szeretnék felkelteni az előadással, ami a rakacaszendi, szalonnai és tornaszentandrási Árpád-kori templomokról szól. A téma szakértője Németh Zsolt, a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa látogat el a településre, hogy előadásával segítse a tornaszentandrási templom megmentését. Előadásában a történelem Árpád-kori szegletét, titkait és szokásait fogja az érdeklődők elé tárni.

– Nem titkolt célunk, hogy további ilyen rendezvényeket szervezzünk a világi és az egyházi vonalon is igyekszünk mindenkit megkeresni. Tudjuk persze, hogy nagy összegről van szó, amibe a templom felújítása kerül, de akkor sem hagyhatjuk tétlenül, hogy a szemünk láttára menjen tönkre egy ilyen nemzeti érték. Ha az alapítványunk önerőből a terveztetéshez szükséges pénzt elő tudná teremteni, már azt is nagyon jó eredménynek tartanánk – tette hozzá Vascsák Andrea.

Leszakadt a támfal a templom hátsó sarkánál | Forrás: Tegyünk Együtt Tornaszentandrásért Alapítvány 

A Szent András plébániatemplom

A hazai műemlék állományban páratlan értéket képvisel Tornaszentandrás ikerszentélyes katolikus temploma. A Szent András plébániatemplom a XII. századból való, első írott említése 1283-ból található. A különleges kettős szentély és a hozzátartozó kisebb méretű négyszög alakú hajó a XII. század végén épült. Egyesek szerint II. András király felesége, Gertrúd királyné kíséretébe tartozó merániai stílust képviselő építészek alkalmazták az ikerszentélyes formát. Amíg a külső, a festői tömegalakításával tűnik ki, a belsőben a középkori falkép maradvány, valamint a Szádvár-i várkápolnából származó díszes mellékoltár érdemel figyelmet. A XIV. század első felében gótikus hajóval bővítették a nyugati irányba. Ebből az időből származnak a diadalív és a falak alakos falképei, melyek Szt. András legendáját, apostolokat és királyokat ábrázolnak. A török alatt rommá vált templom újjáépítését a XVIII. század közepén kezdték meg.

A templom barokk berendezése: festett karzata, szószéke ekkor készült.

A műemlék jellegű helyreállításnál elsősorban a régebbi korok emlékeit őrizték meg, a barokk jellegű oltárt, szószéket félreállították a falu lakóinak nagy bánatára, hiszen ezt a vegyes díszítésű belsőt ismerték kisgyermekkoruk óta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában