Bármit bemérnek

2023.03.03. 14:00

Reszkethetnek a gyorshajtók! Vármegyénkben is akcióba lendültek a lézeres sebességmérők!

Az eszközök elől nem lehet menekülni, vagy elbújni, akár két kilométerre is ellátnak és éjjel is tökéletes felvételeket készítenek.

HI

Jóval nagyobb kijelzőt kaptak, amellyel sokkal könnyebb becélozni a járműveket és elvégezni a méréseket

Forrás: ORFK-OBB

Jó húsz évvel ezelőtt nagy csapás volt a gyorshajtók számára, amikor a magyar rendőrség bevetette a Fáma III. lézerelvű sebességmérők legkésőbbi változatát, azonban közben az idő bizony eljárt az eszközök felett. Egyre kevesebb maradt belőlük, hiszen az elmúlt közel 20 év és az intenzív használat meghozta az eredményét, a meghibásodások miatt egyre több esett ki a szolgálatból. A javíttatásuk ellehetetlenülését az okozta, hogy a gyártó cég megszűnt, így egyre több készülék került „elfekvőbe”, a raktárak mélyére, számolt be róla a közelmúltban az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

11 készülék már felújítva

Azonban az ORFK-OBB szakmai berkeiben felvetődött a kérdés, hogy miért is kell ilyen alapvetően jó minőségű és jó képességű (és nem utolsósorban drágán pótolható) eszközöknek a kuka felé venni az irányt, általában bagatellnek mondható hibák miatt – leginkább kábeltörések, kontaktproblémák tették harcképtelenné a készülékeket. Így elindult a kutatás, olyan megbízható céget kerestek, akik képesek az eszközök javítására, sőt korszerűsítésére. A keresés pedig meghozta az eredményét és 2022 decemberében már elkészült az első mintapéldány, amely a hitelesítésen is megállta a helyét, így mostanra már országosan 11 készülék esett át a teljes generálon. 

Az eszközöket a felújítás során szétszerelték, kitisztították, hibakeresést végeztek. A külső védőburkolataik és a tartóváz felületkezelését megújították. Kicserélték a csatlakozókat, új kábelezéssel látták el a készülékeket. Fejlesztésként új markolatokat készítettek, valamint felszereltek egy tartót, amelyre egy új, nagy méretű LCD kijelző rögzíthető – az eredeti kijelző méretének körülbelül a négyszerese. Minden javított sebességmérő akkumulátorcsomagját szintén felújították, a rossz cellákat lecserélték és új szállítódobozokat is kaptak.

Nincs menekvés

A készülékek mérni tudják a szemből érkező és az elhaladó járművek sebességét is, álló-, és a GPS moduljuknak köszönhetően mozgó állapotban is. Nagyon messzire ellátnak, akár 1800 méterre, az állóképek mellett mozgóképet is képesek rögzíteni memóriakártyára. 

Az új karok szintén a könnyebb használatot segítik
Forrás: ORFK-OBB

Így a sebességmérésen túl egyéb szabálytalanságok dokumentálására is képesek – tilos jelzésen való áthaladás, záróvonal átlépés. Működhetnek kézi-, vagy automata üzemmódban is. Nem sok esélyük van tehát a szabálytalankodó autósoknak, ha egy Fáma III-assal állnak szemben!

Vármegyénkben 2+2

Érdeklődtünk a vármegyei rendőr-főkapitányságon, vármegyénk hogyan áll ezekkel az eszközökkel, van-e köztük, amely már átesett a felújításon, vagy várható-e a felújításuk. Portálunkat úgy tájékoztatták, hogy négy Fáma III-as tartozik a főkapitányság állományába. Ebből egy a már felújított eszközök körébe tartozik, és egy hibátlanul működővel együtt már csatasorba is állt a gyorshajtók elleni harcban. A másik kettő már a rendőrséggel leszerződött karbantartó cégnél van, hogy szintén átessen a felújításon, tehát hamarosan akár mind a négy eszköz egyszerre pásztázhatja majd vármegyénk útjait. 

A gyorshajtók kiszűrése kiemelt feladat az utakon, ugyanis a gyorshajtás az egyik vezető ok a balesetek és a halálos közlekedési balesetek tekintetében is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában