Maszkviselés ajánlott

2023.02.14. 07:00

Nem titok, hol a leginkább szennyezett a levegő Miskolcon

Bárki ellenőrizheti a Miskolci Egyetem és Miskolc önkormányzat közös projektjének köszönhetően.

ÉM

A felvétel nem igényel kommentárt

Fotó: ÉM

Rossz és veszélyes a levegő minősége – aggodalmat keltők az ezzel kapcsolatos hírek. Van egy weboldal, amelyen bárki ellenőrizheti, hogy az ő közelében mekkora a baj. Az említett weboldalt vizsgálva hétfőn délelőtt 10-kor a mérőhelyek 80 százalékán szennyezett kategóriát mutatott. Erősen szennyezett volt az Avasalja, a Béke Szálló környéke, a Kassai út és a Selyemrét levegője. Elfogadhatót jelzett az Egyetemvárosban és az Avas II. ütemben, jó minősítést mutatott a Tapolcai Vízműnél és az Avas tetőn elhelyezett műszer, Tapolca Dél-nél és Joyson mellett elhelyezett műszer pedig nem jelzett adatot.

Mit kell tudni a mérésről?  

A Miskolci Egyetem és Miskolc önkormányzatának közös projektjében, a HungAIRy projekt keretében valósult meg a levegőminőséget mérő pmmonitoring hálózat és az ehhez köthető pmmonitoring.hu weboldal, melyen Miskolc különböző városrészeiben követheti nyomon a levegőminőség aktuális adatait az odalátogató. Az egyetem a projekt keretén belül Miskolcon és Kaposvárott nagy felbontású szállópor monitoring hálózatot hozott létre, a környezeti PM10 és PM2,5 szennyezettség megismerése és feltérképezése érdekében (a levegő szállópor tartalmáról van szó). 

A Miskolcon 60 darab mérőegységből álló hálózat eloszlása a város teljes területét kívánja lefedni. A kihelyezett mérőegységek moduláris rendszerűek, a szenzorok és az adatgyűjtő rendszer alacsony költségűek és energiafogyasztásúak. A levegőminőség aktuális helyzetéről térképes formában tájékozódhatunk. 

Ezzel kapcsolatban elindult egy kampánysorozat, melynek keretében különböző plakátok készültek, online felületekre, buszmegállókba. A kampányhoz tartozik az ismeretterjesztés, mely a levegőminőség javítása illetve az egészség megőrzése érdekében született.

A Nemzeti Népegészségügy Központ felhívása szerint egyébként a jelenlegi légszennyezettségi adatok mellett Miskolc egész területén ajánlott a maszkviselés.

Mit tehetek én a levegőminőség javításáért?

Elsődleges feladat a PM (szállópor) kibocsátás csökkentése, tehát fűtsünk okosan, és ne égessünk avart. 

A legkevesebb légszennyezőanyag kibocsátással a megújuló energiával történő fűtés jár (például geotermia, hőszivattyú, napkollektor). Kedvező az elektromos fűtés is főleg, ha napelemekkel állítjuk elő az energiát. A porkibocsátás szempontjából gázfűtés is kevéssé szennyező. 

Ha szilárd tüzelőanyagot használunk, akkor csak száraz fával (a nedvességtartalma kevesebb mint 15 százalék), fapellettel vagy fabrikettel fűtsünk. A nedves fa, szén, lignit égetése rendkívül szennyező. Az MDF, pozdorja, OSB, stb. bútorlapok elégetése a porszennyezés mellett nagyon veszélyes rákkeltő anyagok kibocsátásával is jár, ami a közvetlen környezetünkbe kerül. A műanyag szemét, autógumi, ruha, kezelt fa hulladékok (például régi ablakkeret vagy farostlemez) égetése tilos, ezen anyagok tüzelése során is mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. 

Az avar vagy zöldhulladék égetése rendkívül szennyező. Égetés helyett komposztáljunk vagy használjuk a zöldhulladék házhoz menő elszállításának lehetőségét. A zöldhulladékot lerakhatjuk a hulladékudvarokban is. Használjuk a közösségi közlekedési eszközöket, kerékpározzunk, gyalogoljunk.

Mérsékeljük a személygépjárművek használatát. Használjuk helyette a közösségi közlekedést. A dízel járművek koromkibocsátása különösen erősen szennyezi a levegőt. Kerüljük a gépjárművek üresjáratását, mert ilyenkor a légszennyezésük megsokszorozódik. A kerékpár az egyik legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszköz. Használatával nem terheljük a város levegőjét. Levegőminőségi szempontból kedvező a modern, elektromos hajtású gépkocsik használata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában