Együttműködés

2023.02.21. 16:00

Két vármegye polgárőrei és rendőrei találkoztak Sátoraljaújhelyen

Egység, összetartozás és együttműködés. Ennek a jelmondatnak a keretében tartották meg Sátoraljaújhelyen a közlekedésbiztonsági képzést a borsodi és szabolcsi polgárőrök részére.

BOON

Fotó: Hladon Sándor

Elsőként dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont konferenciatermében. Elmondta, üzenetértéke van a helyszínnek, mert az Országos Polgárőr Szövetség és a Rákóczi Szövetség között kialakult egy együttműködés, amelynek köszönhetően remélhetőleg a jövőben is több közös programjuk lesz. Az OPSZ elnöke a 2022. évet értékelve elmondta, hogy a tavalyi év a Polgárőrség életében a rekordok éve volt.

„Ha Magyarországon lenne olyan cím, hogy az év civil szervezete, akkor egészen biztos vagyok benne, hogy az Országos Polgárőr Szövetség ezt a címet megkapná” – jelentette ki.

2022-ben több mint kétmilliárd forintos támogatást kapott a Polgárőrség. Magyarország Kormánya ezt a megemelt támogatást annak köszönhetően nyújtotta, hogy a tavaly először kérte fel az Országos Polgárőr Szövetséget állami, illetve rendészeti feladatellátásra a határvédelemben. Emellett azonban még számos területen megállták a helyüket a polgárőrök. Az elnök köszöntőjében utalt rá, hogy a 2023-as egy nagyon nehéz év lesz. A mindennapi kihívások mellett elképzelhető, hogy idén kevesebb forrásból gazdálkodik az OPSZ.

Önkéntes hivatástudat

„Vannak gondjaink, mint például az, hogy látjuk, a polgárőr egyesületek nem százszázalékos kapacitással működnek. Általában egy harminc fős egyesületből tíz – tizenkét polgárőrt tudunk szolgálatba állítani. De nagyon fontos, hogy létezik polgárőr tudat. Lehet, sokan azt gondolják, hogy ez egy üres frázis, pedig nem igaz” - mondta az elnök. Példaként említette, hogy a mostani közlekedésbiztonsági képzésen is több mint százan jelentek meg, mert van egyfajta önkéntes hivatástudatuk. A másik pozitívum pedig a polgárőr egységet említette. Minden egyesület, minden vármegyei szövetség az Országos Polgárőr Szövetség zászlaja alatt kell, hogy működjön és kövesse a szövetség rendészeti politikáját.

Dr. Túrós András
Fotós: Hladon Sándor

A takarékosság jegyében már több gondolatot is megfogalmazott az Országos Polgárőr Szövetség a polgárőr egyesületek felé. Példaként említette az elnök a polgárőrség 12 pontját is. Célként említette, hogy a polgárőröknek a 150-160 órás szolgálatot az idei évben is jó volna teljesíteniük.

Többet kell foglalkozni a polgárőrökkel

Ezt a nehéz időszakot, amikor mindenhol a takarékosság van jelen, fel kellene használni, hogy többet foglalkozzunk a polgárőrökkel. A jól működő Polgárőr Akadémia mellett fontos lenne, hogy a helyi képzések is aktívabbak legyenek. Az oktatást, nevelést, a hatékonyabb kommunikációt kell alkalmazni a bűnmegelőzéssel kapcsolatban a polgárőrök felé – említette meg dr. Túrós András.

Felmerült annak kérdése, hogy esetlegesen módosítanák a jogszabályokat a drónok szerepének erősítése érdekében. Mint mondta, ez egyébként is divatirányzat, és a drónos videó megfigyelő rendszerrel ellenőrizhetnék a településeket. Ennek meg kell teremteni az adatvédelmi és a törvényi hátterét, hogy az eszköznek a megelőzésben és tettenérésben is szerepe lehessen.

Dr. Túrós András kifejtette, véleménye szerint a határszolgálatot továbbra is folytatni kell annak ellenére is, hogy jelenleg ahhoz pluszforrásokat nem tudnak hozzárendelni. Előre kell tekinteni, a jelenlegi helyzetben belső erőre, önbizalomra van szükség – fogalmazott, aminek kapcsán szólt az összetartozás, az együttműködés, az egység fontosságáról.

Közös munka

Czinege László r. dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya megköszönte a polgárőrök munkáját, elmondta, hogy a vármegyében kimagasló a kapcsolat a rendőrség és a polgárőrség között. A lakosság szubjektív biztonságérzetének a növelése érdekében számos programban működött együtt a két szervezet.

Ilyen például az illegális falopások megelőzése, tanévkezdéskor a közlekedésrendészeti feladatok ellátása, az egy iskola, egy polgárőr program, az év végi programoknak a megvalósítása, a határvédelemben való részvétel és különböző rendezvényeknek és versenyeknek a biztosítása.

„Le a kalappal a borsodi lovas polgárőrök és a kutyás szolgálat előtt, nagyon nagy segítséget nyújtanak nekünk. Remélem, a korábbi években elkezdett programokat az idei évben is tovább tudjuk vinni, emelve annak színvonalát” – emelte ki a főkapitány.

Farkas József r. dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya előadásában elmondta, hogy a vármegyéjében a 2022-es év elsősorban a menekültekről, az ukrán-orosz konfliktusról és az ezekkel kapcsolatban végzett munkáról szólt.

„Nagyon sokat köszönhetünk a polgárőröknek, ennek a konfliktusnak a kezelése kapcsán. Például Beregsuránynál vagy éppen a többi segítségponton a polgárőrök gyűjtöttek, pakoltak és rendezték a dolgokat. 2023-ben még jobban, még erősebben kell együttműködnünk a polgárőrökkel, bár nehéz év lesz, de a polgárőr szívre, a polgárőr hitre és tenni akarásra is szükség lesz.”

Szolgálnak és védenek

Varga János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának vezetője és Koncz László r. alezredes a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője a rendőrség megyei szintű elvárásairól a rendőr-polgárőr közlekedésbiztonsági közös szolgálatokról tartottak előadást.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője is megtisztelte jelenlétével a közlekedésbiztonsági oktatást.

Dr. Hörcsik Richárd
Fotós: Hladon Sándor

„Hálás vagyok azért a kitartó és elszánt munkáért, amit végeznek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye biztonságáért, hiszen nagyon fontos feladatot látnak el: szolgálnak és védenek. Büszke vagyok arra, hogy vármegyénkben, választókerületemben olyan eredményes a polgárőri szolgálat, amelyről nyugodtan kijelenthetjük, mindannyiunk biztonságát szolgálja. Ami igazán szép, hogy ezek az emberek, ingyen és bérmentve önkéntesként szolgálnak, hogy városaink és falvaink biztonságát megőrizzék. Az ő önzetlen, önkéntes munkájuk, amit a közösségért tesznek, igazi példát mutat mindannyiunk számára. Ezúton szeretném köszönetemet és elismerésemet kifejezni a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség tagjainak és minden polgárőrnek az országban, akik nélkül nem élvezhetnénk ilyen biztonságos és békés életet.” – mondta az országgyűlési képviselő.

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet ügyvezetője és az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Közlekedésbiztonság területén elért kimagasló polgárőr tevékenysége elismeréseként oklevélben és jutalomban részesítette:

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből:

Lőrincz Istvánnét, a Megyei Polgárőr Szövetség gazdasági ügyintézőjét

Klima Jánost, a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnökét

Dudás Péter Pált, a Miskolc Avas Polgárőr Egyesület tagját

Tóth Jánost, a Jákfalvai Polgárőr Egyesület elnökét

Hladon Sándort, az Izsófalvai Polgárőr Egyesület tagját

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből:

Kósa Csabát, a Polgárőrség Nyírgelse elnökét

Rédai Jánost, a Máriapócsi Polgárőr Egyesület tagját

Gombkötő Andrást, a Közlekedési Polgárőrség tagját

Mándoki Lászlót, a Vasúti Polgárőr Egyesület Záhony tagját

Bokor Dezsőt, a Kisvárdai Polgárőr Egyesület tagját

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában