Kibírhatatlan helyzet

2023.01.14. 20:00

Megfulladnak a füsttől a miskolci Bábonyibércen. Mutatjuk, mivel fűtenek...

A szeméttel fűtők súlyos bírságra számíthatnak. Bejelentést a járási hivatalnál lehet tenni.

HE

Miskolcon, a Bábonyibérc soron élők arra panaszkodnak, hogy egyes családok mindenféle veszélyes anyaggal fűtenek: gumival, ruhával, cipőkkel, műanyagokkal. Téli, ködös napokon szinte megfulladnak az emberek az utcában.  

Egyik olvasónk azt kérdezte, mit lehet tenni ebben az esetben...  

Kérdéseket küldtünk az üggyel kapcsolatban a miskolci önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal sajtóosztályára is. Szerettük volna megtudni, hogy ellenőrzi-e valaki, ki mivel fűt, a mérgező füsttől szenvedők hová fordulhatnak segítségért, és hogy mi a megoldás ezekben az esetekben.

Szemléletet formálnának 

A miskolci önkormányzat arról tájékoztatta portálunkat, hogy a lakossági fűtéssel kapcsolatban nekik nincs hatósági jogkörük, csak a kormányhivatal járási hivatalának. A helytelen fűtéssel kapcsolatos bejelentéseket a következő címen lehet megtenni: hatósági osztály 2., Makóné dr. Nagy Anett osztályvezető, Miskolc, Petőfi utca 23. Telefon: 0646/795-601, email: [email protected].

A város sajtóosztálya hozzátette: a fűtéshez kapcsolódó tudás gyarapításához az önkormányzat HungAIRy LIFE projektje nyújt segítséget szemléletformáló programjaival.  

Jelezték: tapasztalataik szerint a Sajó-völgyben, így Miskolcon és a Bábonyibérc térségében is, a domborzati és meteorológiai adottságok mellett, a levegő szennyezettségének elsődleges forrása a helytelen lakossági szilárd tüzelés. Ennek egyrészt ismereti-szemléleti, másrészt gazdasági-szociális okai vannak. A helytelen fűtési gyakorlatban a szociális helyzet gyakran meghatározó tényező, amely helyzet javulásához alapvetően a társadalmi problémákat kell kezelni, környezetvédelmi intézkedésekkel ezek csak kis mértékben orvosolhatók”, hangsúlyozta az önkormányzat, hozzátéve: a nehéz helyzetben lévő családokat a szemléletformáláson felül szociális tűzifa juttatásával segíti. 2022-ben 800 rászoruló családot támogattak ekképpen, amelyet az idén folytatnak. Azonban a polgármesteri hivatalban a szociális támogatás igénylésekor természetbeni juttatásként is lehet tűzifához jutni.

Eljárás és bírság 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal is válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk, a kormányhivatal folyamatosan vizsgálja a vármegye levegőminőségét és szükség esetén minden rendelkezésre álló eszközzel törekszik a megfelelő színvonal fenntartására. Lakossági bejelentés esetén hatósági eljárás keretében vizsgálja a levegő szennyezettségét, és minden olyan körülményt, amely ennek kiváltója lehet. Ha a lakossági bejelentés megalapozottnak bizonyul, a járási hivatal eljárást indít, bizonyítási eljárást folytathat le és bírságolhat is. 

Jelezték: Miskolcon, a Bábonyibérc soron élők tiltott anyaggal történő fűtési tevékenysége miatt lakossági bejelentés a Miskolci Járási Hivatalhoz 2022-ben és 2023-ban nem érkezett.

Bosszútól tartanak 

Korábban többször írtunk arról, hogy a jogszabályok szerint szigorúan tilos hulladékot égetni, kivétel a kezeletlen fa és a papír. Aki mást is a kályhára, kazánra tesz, súlyos bírságra számíthat. Tehát tilos elégetni az úgynevezett „kezelt” fát, ami festett, lakkozott (például régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), rétegelt lemezt, bútorlapot, építési fahulladékot, színes, „fényes" papírhulladékot, petpalackot, műanyag hulladékot, autógumit, használt ruhát, rongyot, fáradt olajat, üzemanyagot.  

Chimney,On,The,Roof,Of,A,Detached,House.,The,Smoke
A kéményből távozó füst minősége jelzi, hogy valami nincs rendben

A problémához az is hozzátartozik, hogy sokan azért nem mernek bejelentést tenni a hatóságokhoz, mert félnek a hulladékot égető emberektől, akik esetleg „megbosszulják” a bejelentést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában