Nem felejtenek

2023.01.29. 15:10

"Málenkij robotra" hurcolták el a diósgyőrieket (fotókkal frissítve!)

Ökumenikus ünnepi megemlékezésen idézték az 1945-ben történteket, és megemlékeztek a történelmi igazságtalanság áldozatairól vasárnap.

ÉM

Ökumenikus ünnepi megemlékezésen idézték az 1945-ben történteket, és megemlékeztek a történelmi igazságtalanság áldozatairól vasárnap.

Fotó: Ádám János

Ökumenikus megemlékezést tartott a nagybányai vitéz Horthy Miklós által 1920-ban alapított Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Törzskapitánysága vasárnap az 1945. január 24-én málenkij robotra elhurcolt több mint 433 diósgyőri tiszteletére. 

Az elhurcoltakra emlékezett a történelmi egyházak részéről Péterné Szőcs Katalin diósgyőri református lelkipásztor, Gerlai Pál Tokaj és környéke evangélikus lelkésze és Marosi Balázs diósgyőri római-katolikus káplán. 

Vitéz Csantavéry Tivadar Károly törzskapitány ünnepi beszédében idézte fel a tragikus eseményeket. 

Dr. Rózsa György főlevéltáros (a Szent György lovagrend tagja) megemlékezésében ismertette: az oroszországi kényszermunkatelepek története egészen a cári Oroszországig nyúlik vissza. Tudjuk, hogy 1825 után kezdték kialakítani Szibériában a Bajkálon túl az első telepeket. Ide vitték a lengyel felkelőket, de ide vitték 1848/1849 után a magyar forradalom sokszáz katonáját, többek között Petőfi Sándort is, ahogy oroszországi levéltári kutatások során bebizonyosodott. Aztán ide vitték 1863 után a lengyeleket, vitték az 1914-1918-as háború után az ott maradt hadifoglyokat és így vittek 1945-ben több százezer magyart Diósgyőrön kívül az ország 1800 településéről. 1944 december 22-én titkos parancsot adtak ki az oroszok, melyben leírták, hogy a német nyelvű férfiak és nők deportálását, a málenkij robotot meg kell szervezni - mondta el a szakember. Már 1945 januárjában elkezdték összeállítani azoknak a listáját, akik később a deportálásokban érintettek voltak. Az összeírás során a Mokán Komité emberei kapták a feladatot. Hat óra alatt kellett volna elkészülniük, de dokumentumok hiányában ez nehézségekbe ütközött. Az első listán 681 név szerepelt, mert nem tudták, hogy korhatár megkötés is van, hiszen a férfiak közül a 18 és 45 év közöttieket, a nők közül pedig a 18 és 30 év közötti személyeket érintette ez. Többszöri korrekció után állt össze a végső 433 főt tartalmazó lista. Őket végül deportáltak - összegezte az előadó. 

Az ünnepi műsor további részében felléptek Tóth Lőrinc Ágoston, a Lévay József Gimnázium tanulója, Boros Anikó Rózsa, a Határtalan Örök Értékeinkért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kocsisné Heiler Éva. A megemlékezést koszorúzás zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában