Szilveszteri tűz

2023.01.15. 20:00

Így néz ki a kiégett avasi lakás alatt elázott ingatlan

Óriási a kár abban a lakásban is, amely szilveszterkor az Avason kigyulladt ingatlan alatt található a második emeleten.

NHK

Mariscsák Éva mutatja, mi maradt a lakásukból

Fotó: Bujdos Tibor

Szilveszter éjjel kigyulladt egy lakás Miskolcon, a Középszer utcában, a tüzet feltehetően egy tűzijáték okozta, amely az erkélyen keresztül lobbantotta lángra a lakást. Az esetről korábban már beszámoltunk, azonban nem csak egy család lett áldozata és károsultja a szerencsétlen eseményeknek, hiszen a kigyulladt lakás alatt lakók is legalább akkora kárt szenvedtek, csak ők a víztől. Ugyanis annyi víz zúdult az ingatlanjukba a tűz oltása miatt, hogy szinte minden tönkre ment a lakásban.

Szörnyen elszomorító 

Beengedett otthonába, hogy megmutassa az elázott falakat, padlót és bútorokat Marincsák Éva, a tulajdonos. Szomorúan mesélte el a történteket, amelyek még ma is felkavarják. Sokáig nem is tudott beszélni róla – árulta el. Éva és bátyja, ketten élnek az ingatlanban, amely szépen fel volt újítva, a bútorok, háztartási gépek, berendezési tárgyak szinte újak voltak.

De nem a tárgyak miatt aggódott már aznap sem, amikor a sajnálatos eset történt. Éppen éjszakai műszakban volt szilveszterkor – az egészségügyben dolgozik –, de szívbeteg testvére otthon volt és éppen aludt a szobában, amikor a becsapódást hallotta. Mindössze néhány méterre tőle, a felette lévő szobában landolhatott a tűzijáték. Mi van, ha az alvó testvérének szobáját éri? Talán nem is éli túl – vélekedett Éva. Ezért amikor a bátyja felhívta és mondta, mi történt, csak arra tudott gondolni, semmi baj, a testvére jól van.

Azonnal a segítettek  

Már a tűz másnapján felvette velük a kapcsolatot az önkormányzat, azonnal segítettek, a szabadságról mentek be a hivatali dolgozók, hogy ügyüket intézzék – sorolta Éva. Kiutaltak számukra egy szükség lakást, amely szintén az Avason van, közel az otthonukhoz. Az azonban egy üres, bútorozatlan lakás. Most matracokon alszanak, ágy nincs. Három hónapig lakhatnak ott egyelőre, természetesen fizetnek egy minimális lakbért ezért és a rezsit is – tudtuk meg.

Teljes renoválás szükséges 

Otthonukban fel kellett szedni a padló burkolatot két szobában, a bútorokat megemelték a földről, hogy ki tudjanak száradni, a ruhák, egyéb holmik zsákokban, de minden megszívta magát vízzel. És nem akármilyen vízzel, füstös, kormos fekete vízzel – ami lefolyt az oltás során az égő lakásból. A falak mindenhol foltosak és felázottak. A villanyvezetéket és a nyílászárókat is cserélni kell majd a lakásban. Van lakásbiztosításuk, de hogy az mire lesz elég, még nem tudhatja – jegyezte meg Éva. Nemcsak az önkormányzat, de a Supersum Alapítvány is felvette velük a kapcsolatot. Oda várják a tárgyi és anyagi segítséget egyaránt. Egy elkülönített számlára küldhetik az adományokat azok, akik segíteni szeretnének a családnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában