Takarékosság

2023.01.12. 20:00

Az utasok fizetik az MVK takarékossági programjának egy részét

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. 1,3 milliárdos eredményjavító intézkedései közül a tarifaemelésből befolyó 559 millió a legnagyobb rész.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A miskolci közgyűlés tavaly év vége felé két alkalommal is tárgyalt a város villamos és autóbuszközlekedését lebonyolító Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. helyzetéről. Demeter Péter vezérigazgató összességében három tényezővel magyarázta a társaság működési költségének jelentős növekedését: az üzemanyagok (gázolaj, CNG gáz) és az energiahordozók (vezetékes gáz és villamosenergia) drágulásával, valamint a bankközi kamatok emelkedésével. Példaként felhozta, hogy a gázüzemű autóbuszok üzemanyagának ára tavaly október 1-jén a hatszorosára emelkedett, a gázolaj beszerzési árában pedig 70 százalékos a drágulás. Csak az üzemanyagok árának változása már tavaly félmilliárdos plusz kiadást jelentett az MVK-nak. Idén pedig a villamosenergia árának emelkedésével is számolni kell, ami éves szinten több mint 2 milliárd plusz kiadást jelent. A cégvezető szerint 2023-ban 8 milliárd forint "külső" pénzre van szüksége a társaságnak, hogy 2022-es szinten tudja biztosítani a megyeszékhely közösségi közlekedését.  

Dízel buszok gázosok helyett

A Miskolci Holding Zrt. és az önkormányzat vezetése is arra kötelezte az MVK Zrt.-t, hogy saját hatáskörben takarékossági, vagy ahogy hivatalosan fogalmaztak - eredményjavító - intézkedéseket vezessen be a társaság.  

Mint megtudtuk, összesen 1,299 milliárd forintnyi eredményjavító intézkedéssel számol az MVK Zrt, amelyek - mint állítják - 133 millió forintnyi része már 2022-ben érezhető volt.   

A CNG gáz árának drasztikus emelkedése miatt az ilyen hajtású autóbuszokat kevesebbet járatják és újra előkerültek a dízel üzemű járművek. Ettől 133 millió forint megtakarítást remél a társaság. A tíz elektromos hajtású autóbusz futásteljesítményének növelése a tervek szerint 191 millió forint eredményjavulást jelent. Szó van kedvezőbb energiaköltségű járművek bérléséről, vásárlásáról, amely 100 millió forint megtakarítást jelenthetne, illetve várja a társaság az úgynevezett midi-buszokra (kisebb méretű, ezáltal kisebb fogyasztású buszokról van szó) a kormányengedélyt: ez 138 milliós eredményjavulást jelenthetne. Mindezek mellett van több kisebb takarékossági tétel is, a járművek amortizációjának módosítása, vagyontárgyak értékesítése, a telephelyi gázfelhasználás racionalizálása, vagy a tervezett költségek saját hatáskörben történő csökkentése révén.   

Az MVK Zrt. takarékosság, eredményjavító intézkedései között mégis egy ilyen tétel a legnagyobb, amelyet az utasok fizetnek meg. Ugyanis az 1,299 milliárd forintos intézkedéscsomagban a jegy- és bérletárak 2023. január 1-jétől hatályos átlagosan 20 százalékos emelésétől idén 559 millió forint plusz bevételt tervez a társaság.   

Demeter Péter vezérigazgató szerint a tarifaemelés messze nem kompenzálja a kiadások növekedését. Az új díjtételek meghatározásakor – mint a vezérigazgató állította – figyelembe vették a családok teherviselő képességét és más városok helyi közlekedését biztosító társaságok árait.  

Így drágultak a jegyek és bérletek

Január 1-je óta az MVK járataira érvényes vonaljegyek elővételben 350 forint helyett 430 forintba kerülnek. Viszont, ha valaki a járművön kényszerül jegyet váltani, az 500 forint helyett immár 700 forintot kénytelen leszurkolni. Ez 40 százalékos drágulást jelent. Az egyvonalas buszbérlet, illetve a villamosbérlet 5200-ról 6400 forintra, a Felsőzsolcára is érvényes helyközi bérlet 10 500-ról 12 800 forintra drágult.   

Az egyik legnépszerűbb bérlet, a havi és hóközi kombinált szelvény ára 7700 forintról 9400 forintra emelkedett. A tanuló- és nyugdíjas bérletek 4300 forintos ára januártól 4950 forint lett. Emelkedett a bírság is, a helyszíni bírság 5000 forintról 6000 forint lett, amely 8 napon túli befizetés esetén 7500 helyett immár 10 ezer forint. Aki 30 nap alatt sem fizeti be a rá kiszabott helyszíni bírságot, annak már 50 ezer forintot kell fizetnie.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában