Így történt...

2023.01.20. 13:00

Akiért a vadnai harang szól...

Száz éve, 1923-ban szentelték fel a vadnai harangot, aminek szomorú a története.

HM

A vadnai harang

Fotó: Szabon János

Az idén márciusban lesz 100 éve, hogy 1923-ban felszentelték Vadna harangját. Rajta a felírat: "Isten dicsőségére öntette – 1915 – hősi halált halt György fia emlékére Szabon György, 1922"

Szabon János (aki csak névrokona a hajdani öntetőnek) nemrégiben felmászott a toronyba, és fotókat készített a harangról, történetét pedig Facebook posztban írta meg. 


Amikor 1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét meggyilkolják Szarajevóban, kitör az I. világháború, derül ki a bejegyzésből. A nagyhatalmak régóta vártak valami hasonló eseményre, ami meggyújtja a kanócot a puskaporos hordón: az Osztrák Magyar Monarcia polgárai örömujjongásban törtek ki, végre van indok megindítani a villámháborút Szerbia ellen. Így volt ezzel a Vadna bírája, id. Szabon György is. Fia, György éppen Amerikában próbált szerencsét, kivándorolt a másfél millió magyarhoz hasonlóan. Gyorsan írt neki, hogy sürgősen utazzon haza, és vegyen részt a nagy eseményben. A fiú hazatért, és csatlakozott a kassai 34-es gyalogezredhez, a lengyel-orosz frontra került. Hamarosan hősi halált halt 1915. május 19-én Galicia tartományban.

Szabon János bejegyzésében arra is kitér, hogy 1917-ben az osztrák hadsereg begyűjtötte a magyar falvak harangjait – kellett a császár ágyúinak készítéséhez – így nem volt többé harang, amely jelezte volna az árvizet, a tűzeseteket, nem volt, ami istentiszteletre, esküvőre, temetésre hívta Vadna népét. 

Id. Szabon György bíró fia elvesztésében teljesen összetört, és 7 szomorú év után elhatározta, harangot öntett elesett fia emlékére.

– A presbiterium elfogadta az ötletemet a napokban, hogy az idén emlékezzünk meg 100 éves harangunkról, és Szabon György katonáról, akiért a vadnai harang szól – mondta portálunknak Szabon János. Az ünnepség április 24-én, György napon lesz a településen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában