Túlkortyoltaknak

2022.12.30. 14:30

Tippek macskajaj ellen

A másnapos állapottal járó rossz közérzet magyar elnevezése - a macskajaj - egyáltalán nem magyar találmány, egy német szó, a Katzenjammer tükörfordítása. Azonban arról, hogy ilyenkor mit kell tenni, egyetemes tudás van az emberiség birtokában, már évszázadok óta.

Fotó: Elnur

Márpedig ilyenkor, szilveszter előtt nem árt birtokában lenni ennek a tudásnak. A folyadék-utánpótlás a legfontosabb, hangsúlyozzák a szakemberek, hiszen az alkohol vízhajtó hatással bír, vagyis a dehidratáltság megszüntetése gyakran a panaszokat is enyhíti. Az emberi szervezet több mint 70 százaléka víz, azonban egyetlen feles körülbelül 1-1,5 deciliternyi folyadéktól szabadítja meg a szervezetet, így nem véletlen, hogy ennek a pótlása visszaadhatja az elveszett egyensúlyt. Vannak, akik ilyenkor a tejre esküsznek, mert nekik az válik be a legjobban, megint mások a savanyú uborkák levét említik legjobb ellenszerként.

Amikor az agy is jelez

Gyakran a fejfájás szintén a kiszáradt szervezet jelzése. Gyors „tűzoltásként” ilyenkor jöhet egy szem fájdalomcsillapító, de a folyadékbevitel akkor is elengedhetetlen ahhoz, hogy a macskajaj hamarabb enyhüljön.

Gyógyító húsleves

Nem véletlen, hogy őseink a betegeknek is mindig húslevest főztek. Nagyon sok ásványi anyagot kap belőle szervezetünk, előnyösen hat az emésztőrendszerre, harcol a gyulladások ellen, támogatja az ízületek egészséges működését. És másnaposság ellen is kiváló. A húsleves és csontleves annál egészségesebb, minél kocsonyásabb, hiszen ez jelzi, hogy a csirke vagy a sertéshús kollagénben és porcban gazdag, amely az egészségünket is szolgálja, nem csak ilyenkor.

Korhelyeknek

Nem véletlen, hogy a tejfölös leveseket gyakran kiegészítik korhely jelzővel. A tejfölös, savanyú káposztás ételek szintén kitűnő választásnak bizonyulnak a szilveszteri „túltöltődés” ellensúlyozására.
Vannak, akiknek csak néhány órás alvás hoz enyhülést másnap. Ez is megoldás lehet, de érdemes a fenti tanácsok valamelyikével, esetleg mindegyikkel kombinálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában