Magyar-ukrán együttműködés

2022.12.21. 12:45

Partnerek határok nélkül

Lezárult a projekt – a két ország sebészei tudást és tapasztalatokat szereztek.

ÉM

Büdi László orvosigazgató és Tóth Imre osztályvezetõ fõorvos

Fotó: Vajda János

Lezárul 2022. decemberében a 2021. július 1-én európai uniós támogatással indult „Határon átnyúló tudáscsere a minimál-invazív sebészeti módszerről és a modern ellátásról” című projekt. Ez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, valamint a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház szoros együttműködésével valósult meg. A tapasztalatokat összegző szerdai sajtótájékoztatón dr. Büdi László orvosigazgató elmondta: A fejlesztésnek köszönhetően tudást és tapasztalatot cseréltek az érintett szakterület munkatársai, javíthattak a sebészeti technikák alkalmazásán, az eljárások sikerességének biztonságán, a betegek kezelési lehetőségei.

Dr. Tóth Imre osztályvezető főorvos hozzátette: A projekt során tartott rendezvényeken 8 alkalommal, csaknem 40 előadást szerveztek, valamint a projekt részeként mind az ukrán, mind a magyar partner modern orvosi és kommunikációs eszközökkel gazdagodott. Beszereztek egyebek mellett 1-1 – a jelenkor kívánalmainak megfelelő - laparoszkópos tornyot, C-íves röntgen képerősítőt, illetve videó konferenciás rendszert is. A tapasztalatcserének köszönhetően gyarapodott az elméleti és gyakorlati tudás. A program céljához hűen a két egészségügyi intézmény között - reményeik szerint a jövőben is folytatódó - sikeres partnerség jött létre, határok nélkül.

Forrás

A teljes projekt EU finanszírozásának összege: 417 054,73 euró. A  magyar állami társfinanszírozás összege 24 193,96 euró. Az ukrán partner saját forrása 22 145,46 euró.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában