Így vezessünk!

2022.12.13. 14:00

Ne használjuk esernyő helyett az autót!

Akinek nincs rutinja, annak nem szégyen ilyenkor a tömegközlekedést, vagy más alternatívát választania. Ugyanakkor van külön technikája annak is, hogy hogyan kell csúszós úton vezetni.

Petri Nóra

Fotó: Bujdos Tibor

Alaposan megváltoztak az útviszonyok az elmúlt napokban, köszönhetően annak, hogy megérkezett a téli időjárás. Alapvetően nem kell megijedni 3 milliméter hótól, Kertész Ádám autós újságíró szerint.

– Ez nem azt jelenti, hogy eljött a világvége, hanem csak azt, hogy téli útviszonyok vannak – tette hozzá. – Az első és legfontosabb a téli gumi – hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint normális téligumi nélkül mindenfajta vezetési tudomány megáll.

Vissza kettő és nem padlógáz

Egy jeges út speciális odafigyelést kíván.

– Az autó motorfékhatását érdemes mindig kihasználni, nem feltétlenül a fékre taposni, mert főleg a régebbi autókban, ha blokkolnak a kerekek, akkor az autó megindulhat arra, „amerre ő akar”. Ha visszaváltunk egyel kisebb fokozatba, akkor ki tudjuk használni az emelt motorfékhatást, ott nem blokkolnak a kerekek, ugyanakkor egy hosszabb ideig tartó lassulást érhetünk el, ami intenzívebb és biztonságosabb – emelte ki Kertész Ádám.

Veszélyes rutintalanok

– Nincs rutinja az embereknek, megszokásból vezetnek, berögzült dolgok alapján. Ha változik valahol a forgalmi rend, akkor képtelenek vagyunk felmérni a helyzetet, ha megszűnik a lámpa a kereszteződésben, akkor képtelenek vagyunk átmenni, mert a Kresz alapján már ez nem megy, pedig ott vannak a táblák! – foglalta össze tapasztalatait az autós újságíró a rutintalanabbul vezetőkel kapcsolatban.

– Akinek nincs megfelelő rutinja, és úgy érzi, hogy ez az időjárási helyzet meghaladja a képességeit, az ne üljön autóba! Mert a legtöbb baleset egyébként ilyenkor ebből adódik, a rutintalanságból – hívta fel a figyelmet.

– Az autóvezetők egy része csak hétvégenként vezet. Pedig ha nincs rutin, akkor a jeges, havas időjárási viszonyok között érdemes inkább a tömegközlekedési eszközöket, vagy más alternatívát választani, vagy megvárni míg elolvad a hó. Érdekes módon pont a fordítottja igaz, mert ha leesik a hó, sokan olyanok is előveszik az autót, akik azelőtt ritkábban, csak azért, hogy ne ázzanak el. Esernyő helyett!

Finn példa

Más példákat is említett Kertész Ádám.

– A finneknél például a jogosítvány megszerzése sokkal szigorúbb, mint nálunk. Ott akár azt is előírhatják a tanulóknak, hogy ilyen-olyan tanpályákon megtapasztalják, hogyan viselkedik az autó, ha mondjuk egy rázópadon megdobják a kocsit, csúszós utat vagy veszélyhelyzetet szimulálva. Ebben az esetben a biztos járműkezelés elsajátításáig a tanulót ki sem engedik forgalomba, nálunk pedig rögtön forgalomban kezd az illető úgy, hogy nem tudja kezelni az autót. Vagyis még arra kell figyelnie, hogy hol a kuplung és hol a fék – hangsúlyozta az autós újságíró.

Ugyanakkor ezekben a hónapokban is meg lehet tanulni a téli vezetést, a rutin megszerzését ugyanis tanpályák is szolgálják országszerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában