Címátadás

2022.12.16. 14:58

Mestereket avattak a kamarában

Egy évszázados hagyomány folytatódik 21. századi, megújult rendszerben.

ÉM

Fotó: Pap Gyula

Mestereket avattak pénteken a BOKIK székházban. A rendezvényre várták többek között a megye és a város, valamint a szakképzési centrumok vezetőit. Ezúttal autószerelő, kézápoló és körömkozmetikus, valamint villanyszerelő mestereket avattak, összesen 20 kiváló szakembert. A rendezvény az ünnepi köszöntőkkel kezdődött, majd a mesterjelöltek fogadalomtétele után a mesterek átvették Mesterlevelüket.

Fontos ünnep

Bihall Tamás a BOKIK elnöke köszöntőjében kifejtette: a kamarában a Mesteroklevelek átadása mindig egy ünnep, mely azt jelenti, hogy ápolják hagyományaikat és ma különösen fontos, hogy a mesterek tudása gazdagítsa az üzleti világot. Fontos a szakképzési centrumok jelenléte hiszen akkor lehet jól csinálni a képzést, ha az iskolák és a gazdaság a lehető legszorosabban együttműködik - hangsúlyozta az elnök.

Fotós: Pap Gyula

A BOKIK 2022-ben három szakmában indított mesterképzést. A villanyszerelő mesterjelöltek július közepén kezdtek, az autószerelő, valamint a kézápoló és körömkozmetikus jelentkezők képzése augusztusban indult. tudtuk meg a mesterképzés rendszeréről Tóth Ádám Zoltántól, a kamara oktatási és képzési szakigazgatójától, aki beszédében többek között elmondta: „a mestervizsgáztatásnak Magyarországon évszázados hagyományai vannak. Kialakulása leginkább talán a céhekkel fonódik össze, bár a mester, mint a szakmáját magas szinten művelő szakember, aki tudását nemzedékről nemzedékre továbbadja, már korábban megjelent. A mai értelemben használt mesterképzés szervezését a gazdasági kamarákról szóló – azóta többször módosított – 1994.évi XVI. törvény sorolta a kamarák feladatai közé. Az elmúlt években természetesen tartalmában és a vizsgáztatás módszerében is időről időre megújul ez a rendszer, de az alapcél – vagyis a szakmai fejlődés, a szakmai presztízs növelése és az utánpótlás nevelés színvonalának biztosítása – marad. A BOKIK szervezésében évente átlagosan 20-30 szakember vesz részt mesterképzésben, és optimális esetben ugyanennyi Mesterlevelet adunk át. A megyei vállalkozásoknál tehát több száz, Mesterlevéllel rendelkező, kiváló szakember teszi a dolgát, vesz részt a szakmai utánpótlás nevelésében, felkészítésében” - tette hozzá.

A program a Mestervizsga Bizottsági elnökök megbízólevelének átadásával folytatódott. Ezen az ünnepi eseményen „Aranykoszorús Mester” címeket is átadtak. Az elismerést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adományozza. Az odaítélés szigorú kritériumokhoz kötött, ezek közül a legfontosabbak: kiemelkedő szakmai munkásság, példamutató magatartás, jellem, feddhetetlen és követendő szakmaiság, valamint a szakmai utánpótlás nevelésében való aktív részvétel. Az Aranykoszorús Mester cím 30 év szakmai gyakorlathoz kötött.

Fotós: Pap Gyula

„ARANYKOSZORÚS MESTER” címet kaptak

Szilvási Zoltán autószerelő mester

Tóth József asztalos mester

Nagy István asztalos mester

 

Mesterlevet kaptak

Autószerelő:

1. Balogh Norbert

2. Bitó Adolf

3. Czinglér János

4. Fecsó Balázs

5. Kapusztik Zoltán

6. Kiss Roland

7. Matolcsi Ferenc

8. Plaszkó Endre

9. Sebő Attila

10. Tóth Zsolt

 

Kézápoló és körömkozmetikus:

1. Gulybán Adrienn

2. Kazda – Dienes Kata

3. Mezei Marianna

4. Olléné Mészáros Zsanett

5. Tomori Tamásné

 

Villanyszerelő:

1. Ádám István

2. Forgó József

3. Mihály Róbert

4. Szabó Péter

5. Szvitankó György


Mestervizsga-bizottsági elnöki kinevezéseket vettek át

Ádám Andrea Kézápoló és körömkozmetikus, Speciális lábápoló

Bágyi Péter Pincér, Szakács

Bukulyáné Tyukodi Tünde Fodrász

Kenéz Csilla Fodrász

Komáromi József Szakács

Kovács József Attila Ortopédiai cipész, Cipőkészítő

Lazányi János Cukrász

Láng Sándorné (Uhlár Éva) Női szabó

Németh Ágnes Kozmetikus

Pataki Zsuzsi Fodrász

Petercsák Máté Gázfogyasztó berendezés- és csőhálózat szerelő, Víz- és csatornarendszer-szerelő

Szilvainé Bodolai Hajnalka Kozmetikus

Tamásné Pozsonyi Edit Kozmetikus

Vantal Gábor Pincér

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában