Pálinkaverseny

2022.12.08. 18:00

Jön a XIII. Quintessence!

XIII. alkalommal hirdették meg hazánk és a Kárpát-medence legnagyobb, legszínvonalasabb pálinka és párlatversenyét.

ÉM

Az újításokról, a változásokról kérdeztük Takács László versenyigazgatót, a Quintessencet szervező Ongai Kulturális Egyesület elnökét. 

– A legfontosabb változások közé tartozik, hogy bevezetjük ‒ az új magán- és bérfőzető nevezők, illetve az utóbbi két versenyen érmet el nem ért nevezők esetében ‒ az előbírálati rendszer. Célunk, hogy a Quintessence még inkább a legjobbak, a legnagyobbak versenye legyen, az ő termékeikre, véleményezésére, értékelésére fordítsuk az idő nagyobb részét. Részleteiben mélyebb, átfogóbb, sokrétűbb és még objektívabb visszajelzést kapjanak a nevezett mintáikról az arra érdemesek, míg a Quintessence szintjét még nem elérők a hibák pontosabb azonosításával tudjanak elindulni a fejlődés útján – tudtuk meg a versenyigazgatótól, aki hozzátette: – Az értékelésnél használt 100 pontos bíráló-értékelő szoftver az idei évi fejlesztések révén még szélesebb és mélyebb lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiemelésére, kiválasztására. 

- A nagyobb versenyeken való Kárpát-medencei elterjedése és ismertsége révén az értékelő bírálati rendszerünk könnyebb eligazodást eredményez a minőségi pálinkák-párlatok eredményességét illetően. Fontos, hogy visszatérünk az „egy” eredményhirdetéshez, melynek helyszíne ismét Debrecen lesz az időpontja pedig 2023. február 4. A színvonalas gálán a legjobb pálinkát és párlatokat előállító pálinkaházak, bér- és magánfőzők kivétel nélkül találkozhatnak egymással, a közélet prominens személyeivel, megvitathatják a pálinka jelenének és jövőjének kérdéseit, miközben megkóstolhatják a kereskedelemben kapható, a versenyen aranyérmet elérő pálinkákat és párlatokat. 

- A bérfőzetők mellett értékeljük az azt előállító főzőmester munkáját is, és számos területen módosult a nagydíjakért folytatott eredményszámítás, még nyíltabbá téve a versenyt, és igaz ez a legjobb pálinka és párlat kiválasztására is. A nevezési mintaszám tetszőleges, de a meghirdetett nagydíjakért folyó versenyben csak az elért kilenc legjobb eredmény és azon belül alkategóriánként csak a legjobb, maximum egy-egy termék eredménye számít bele a fődíjakért folytatott versenybe. Az alábbi alkategóriák közül legalább három különbözőre kötelező terméket beküldeni: birs, vilmoskörte, kajszibarack, szilva, meggy és illatos szőlő. December 10-én pedig pálinkás könyvbemutatóval – stílszerűen Ongán, a pálinkamúzeumban −, felvezető kulturális programokkal, termelői piaccal kezdjük meg a véghajrát, mely január 16-ai nevezési határidővel és február 4-ei nagyszabású gálával zárul – zárta gondolatait Takács László.

Részletes versenykiírás, nevezési feltételek ezen az oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában