A jövő itt van

2022.11.24. 15:30

Szórakoztató tudomány – segítő kezet nyújtott a robotkar (Fotókkal, videóval)

A robotika, a csillagászat és a műszaki és földtudományok legújabb vívmányait kínálta a XI. Tudományfesztivál a Miskolci Egyetemen.

DA

Fotó: Vajda János

Az ismeretterjesztés, a magyar fejlesztések megismertetése és a tudomány népszerűsítése szórakoztató módon is lehetséges. Ezzel a misszióval szervezték a XI. Tudományfesztivált, Magyarország legjelentősebb street science rendezvényét november 24-ére és 25-ére, a Miskolci Egyetemen

Mint főszervező, a Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) több élményprogramról is gondoskodott. A versenyszelleműeknek ügyességpróbát a LEGO robotok irányításában. A továbbtanulás előtt álók számítógépes alkalmazás támogatásával karrier- és továbbtanulási tanácsadást vehettek igénybe.

Az MSZC két iskolája is készült bemutatóval. A Kandó Kálmán Informatikai Technikum a virtuális valóságot, a green box technológiát mutatta be. A színpadon pedig a Bláthy Ottó Villamosipari Technikum szervezésében látványos Tudomány showját tekinthették meg az érdeklődők a csütörtöki nyitónapon.

Sokoldalú robotok

Szerkesztőségünk munkatársai is körülnéztek az eseményen, ahol ember nagyságú robotoktól kezdve, szimulátorokon és planetáriumon át, a kémiai kísérletekig, sok mindennel lehet találkozni.

– Itt egy ipari robotkart láthatunk, amelynek előnye, hogy segítő kezet nyújt a munkában és a munkások közben biztonságosan a szerkezet mellett lehetnek. Ennek a darabnak a különlegessége, hogy laptopon és mobiltelefonon keresztül is lehet programozni – ismertette Komáromi Zoltán, az MZX Robotics robotikai termékmenedzsere. – A többi pedig építőkocka jellegű robot. Ezek előnye, hogy a gyerekek már kisebb korban is megtanulhatnak rajtuk egyszerűbb programozási nyelveket. Minden készletet többféleképpen lehet összerakni, amelyek szenzorokat és szervómotorokat tartalmaznak.

A fesztivál elsődleges célcsoportja ezúttal az MSZC tanulói, akik közül a legtehetségesebbeket a Miskolci Egyetem is várja hallgatói sorában – hallottuk prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektorának megnyitójában. 

– Vendéglátó, turizmus képzésben részt vevő, tizedikes technikus osztállyal érkeztünk az MSZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskolájából – mondta Vécsi Edit Anna, a Szentpáli testnevelés-földrajz szakos tanára. – Azért tartjuk ezt a programot jó lehetőségnek, mert a gyerekek megismerkedhetnek itt azokkal a robotokkal, amelyeket a vendéglátásban, kereskedelemben lehet használni. Ezek Nyugat-Európában és bizonyos keleti országokban is már elterjedtek. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában