Tél küszöbén

2022.11.10. 12:02

Hóra, fagyra is felkészült a közútkezelő Borsodban is - Fotókkal, viedóval

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is téli üzemmódra kapcsolt a Magyar Közút.

PGY

Fotó: Vajda János

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is november 10-én áll át téli üzemmódra. A télies időjárás beálltával 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján. A 2022-2023-as megyei télindító sajtótájékoztatón Peikert Tamás megyei igazgató beszámolt a téli időszakban használt gépparkról, a téli védekezési és elhárítási munkák ütemezéséről, valamint a közlekedők számára is hasznos tanácsokat, információkat osztott meg.

 

Első fokozatban

A felkészülés során megtörtént a téli tisztántartásban részt vevő személyek oktatása, az úttartozékok pótlása, a burkolat és padka felkészítése a téli üzemeltetésre, az ideiglenes hóvédművek elhelyezése - sorolta az igazgató. A megyében összesen 183 kilométernyi gyorsforgalmi és 2544 kilométernyi fő- és mellékút tartozik a kezelésükbe. Ehhez 59 nehézgépjármű áll rendelkezésre, 14 rakodógép és 7 hómaró adaptarrel is felszerelhető univerzális munkagép - tudtuk meg. Ütemezetten avatkoznak be jelenleg az I. készenléti fokozatban egy fő lát el ügyeletet. A II. síkosság mentesítési fokozat +3 fok alatti hőmérsékletnél és 5 centiméteres csapadéknál áll be, a II. fokozat pedig amikor a 24 órán belül lehulló hhó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. A IV. Elhárítási fokozat akkor lép életbe, ha ónos eső esik vagy 20 centimétert meghaladja a hó vastagsága, hófúvással kombinálva. 

Információt az Országos Meteorológiai Szolgálattól, saját útmeteorológiai hálózatukból, útellenőröktől és társszervektől valamint lakossági bejelentések útján szereznek be. Az akcióidő úttipusonként változik I.rendű főút esetén 1,5-2 óra a helyszínre érkezési idő 4-6 óra a beavatkozás ideje - ettől a gyakorlatban rövidebb időt teljesítenek - emelte ki az igazgató. Az utak besorolása a védekezés módja szerint őrjáratos, rajonos és fehér utakra tagozódik melyből a rajonos vagyis az út veszélyes részeire kiterjedő védekezés a képviseli a legnagyobb arányt.

Az autósok figyelmét felhívta a szakember, hogy a téli abroncsok időben történő felszerelése alapvető fontosságú csakúgy mint az utazás előtti tájékozódás, a hólánc, jégkaparó, jégoldó beszerzése. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában