Kitüntették

2022.11.13. 11:00

Beleszeretett az autóbuszokba

Autószerelőként inkább a buszokat választotta, ma már másokat tanít a szakma fogásaira.

Detzky Anna

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport elnök-vezérigazgatója és Zsuponyó Zoltán művezető

Fotó: Volán

Idén októberben először tartott összevont kitüntetésátadó ünnepséget a MÁV–Volán-csoport. A Volánbusz Zrt. az országban több mint 18 ezer főt foglalkoztat, és nagyra értékeli munkavállalóinak kimagasló, megbízható munkavégzését. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 4 fő csoportszintű elismerésben részesült. További 3 fő pedig a Volánbusz Zrt. társasági szintű kitüntetését kapta. Zsuponyó Zoltán, kazincbarcikai művezető csoportszintű elnök-vezérigazgatói dicséretet vehetett át – tájékoztatta szerkesztőségünket a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

– Kellemesen érintett az elismerés, mint minden olyan dicséret, amit az eddig a munkámért és hozzáállásomért kaptam. Bár ilyen nagy volumenű kitüntetésben eddig még nem volt részem. Egy cseppet váratlanul ért és meghatott az átadási ceremónia – mesélte Zsuponyó Zoltán művezető.

Hálás feletteseinek

A sikeres szakembert családja is támogatta odaadó munkájában.

– 1981-ben vettek fel a Volánhoz mint ipari tanulót és 1984-től vagyok dolgozó. Sosem az előléptetésért dolgoztam, mert egyszerűen a mai napig imádom, amit csinálok. Az eredeti szakmám autószerelő, így világ életemben négy autóm volt, de hamar beleszerettem az autóbuszokba. Attól nagyobb élmény nincs, amikor valami olyan megoldásra jövök rá, ami már több emberen kifogott. Szerencsém volt a családommal is. A nejemet a Volánnál ismertem meg, úgyhogy tudta, hogy mire vállalkozik, amikor hozzám jött. Időnként hétvégi ügyeleteket kellett vállalnom, vagy korán kellett kelnem. Már eleve Kazincbarcikán kezdtem, és mostanáig az ottani karbantartási részlegnél segítem a kollégák munkáját, de az országos cégcsoport számára javítunk járműveket. A jelenlegi feladatkörben hivatalosan két éve dolgozom, bár pályafutásom során viszonylag hamar munkavezetői beosztásba kerültem. Sokat köszönhetek a feletteseimnek, akik láttak bennem fantáziát. Szakmai továbbképzésekre küldtek és engedték, hogy több munkaterületbe betekintést nyerjek – számolt be a kitüntetett.

Megújult a járműpark

A művezető elégedett a cég folyamatosan megújuló járműparkjával.

– Az utóbbi öt évben rengeteget fejlődött a Volán járműparkja, mindig kapunk új buszokat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is új technológia alapján készült autóbuszaink vannak. A rendszeres ellenőrzésükhöz és javításukhoz komoly műszereket és berendezéseket szükséges alkalmazni, amelyek használatához állandóan képeznünk kell magunkat. A belső szabályzatunk általában szigorúbb, mint a gyártó által kiadott karbantartási szabályzat. A régi típusú autóbuszoknál 15 ezer, az új típusúaknál 30 ezer kilométerenként kell kötelezően szervizelni a járműveket. Amikor ennek a fele letelik, akkor revíziós átvizsgálást szoktunk tartani, amelynek teljeskörű fertőtlenítés is a része. Az időkorlát túllépést írásban mindig meg kell indokolni – fejtette ki.

Hűségesek a részleghez

Zsuponyó Zoltán szívesen adta tovább tanítványainak a tudását.

– A MÁV-val való összeolvadás a munkavégzés szempontjából mindössze annyi változást hozott, hogy több kollégánk lett, de ugyanazzal kell foglalkozunk, mint eddig. A közvetlen munkatársak többségét már régről ismerem, mester és tanítvány együtt dolgozik. A kazincbarcikai és az ózdi telephelyen sok egykori tanulóm vállal munkát, mivel elvégeztem a szakoktatói képzést is. Sokáig bejártak hozzám Kazincbarcikára egyszerű érdeklődők is csak azért, hogy lefényképezzék azt a 34 éves nosztalgia autóbuszt, amit én tartottam karban és még mindig üzemképes. A barcikai karbantartási részlegnél a munkavállalók nagy része hűséges a céghez. Örül neki, hogy biztos munkahelye van, kap cafetériát és kifizetik a túlórát. Fiaim közül egy az egyben senki nem vitte tovább a hivatásomat, de rokonszakmákat választottak. A nagyobbik fiam gépészmérnök lett. A kisebbik pedig logisztikusként telephelyvezető – osztotta meg az 56 éves családapa.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában