Kóser legyen

2022.09.24. 17:00

Zsidó múzeum nyílt Miskolcon

Izraelita felfogás szerint olyanná válunk, mint amit elfogyasztunk, ezért fontos, hogy az kóser legyen.

Detzky Anna

Markovics Zsolt miskolci főrabbi előadása.

Fotó: Bujdos Tibor

Az újonnan megnyílt Miskolci Zsidó Múzeum köré alakuló baráti kör több érdekes előadással népszerűsíti az intézményt. Elsőként, a zsidó újév kezdetén Markovics Zsolt főrabbi, a Miskolci Zsidó Hitközség vallási vezetője beszélt a kóserségről 2022. szeptember 21-én 17 órától, a zsinagóga melletti imaterem étkezőjében. Az alkalmat széleskörű érdeklődés övezte, teltházas volt. A következő hónapokban az előadó Puskás Péter, Ybl díjas építész lesz, majd Szunyogh László, Miskolc főépítésze.

Az előadásokra érdemes helyet foglalni emailen vagy telefonon keresztül, vagy személyesen a múzeumban a Déryné utca 20. szám alatt, hétköznapokon 10 és 17 óra között.

A vér és a disznó tiltott

„A magyar szlengből szinte mindenki ismeri a kóser szót. A kifejezés héberről lefordítva alkalmast, megfelelőt jelent” – magyarázta Markovics Zsolt miskolci főrabbi. „A kóser jelentésének elsődleges forrása a Tóra, ami tulajdonképpen az ószövetségi Mózes öt könyve. Ebből is a harmadik könyv foglalja össze a kóser étkezés alapját. Ez alapján semmilyen állat vére nem fogyasztható, mert az olyan, mintha az állat lelkét ennénk meg. Kizárólag annak a növényevőnek a húsa fogyasztható, ami hasítottpatájú és kérődző. Halak közül pedig az, amelynek pikkelye és uszonya van. A szárnyasokból huszonkettő tiltott, de a többit meg lehet enni. A Talmudból derül ki, hogy milyen módon lehet elkészíteni az ételeket és melyek a szabályai a kóser vágásnak, amit a sakter végzett el. A Kazinczy utcán is volt régen egy olyan mészárszék, ahol sakter dolgozott.”

Tej és a hús elválasztása

A zsidó élet egyik alapja a kóser konyha, amelynek betartása rendkívüli odafigyelést és szervezettséget igényel.

„A Tórában négy alkalommal olvasható az a parancs, hogy ”Ne főzd meg a gödölyéd anyja tejében!” Erre épül a szabály, hogy tejes és húsos ételeket nem lehet együtt fogyasztani. Tejes étel fogyasztása után csak minimum fél óra elteltével lehet húsos ételt enni. A kevésbé szigorú előírás szerint könnyű szárnyas húsa után 3 órával ehetünk tejes ételt. Liba, marha és borjúhúst követően azonban 6 órát kell várni. Sőt külön is kell elkészíteni ezeket, ezért szükség van egy tejes és egy húsos edénykészletre. A zsidó húsvéton, pészahkor, a pászka ünnepén szinténkülön edényeket szükséges használni. Minden régi edényt ki lehet kóserítani. Azokat, amelyekben sütöttünk tűz, amelyekben pedig főztünk víz által. Agyag, cserép, műanyag, fa és üveg azonban nem kóserítható. Ezek, ha elhasználódnak, újat kell belőle venni” – fejtette ki a főrabbi.

Kóser rituális tárgyak

A kóserség nemcsak a zsidó étkezésre, hanem az élet más-más területére is vonatkozik.

„Minden vallásos zsidó közösség használ rituális fürdőt, azaz mikvét. Ennek a vize forrás, patak, vagy esővíz lehet. A férfiak legalább minden péntek délután, a sábesz, vagyis a szent szombat kezdete előtt veszik igénybe. Az asszonyok pedig minden hónapban a tisztátalansági idejük végén merítkeznek meg benne, ami a zsidó törvények szerint 12 nap. Szintén a mikvében kell megmeríteni azokat az evőeszközöket, amelyeket véletlenül nem megfelelő módon használtunk. Ugyanez történik minden új edény megvásárlásánál is. A zsidó élet egyik legfontosabb tárgya a tfilin, magyarul imaszíj. Az egyik részét a kezünkre, a másikat a fejünkre tesszük minden hétköznap reggel imádkozás közben. Az imaszíj elhasználódása esetén elvisszük az írástudóhoz, aki a törvény előírásainak megfelelően kijavítja, vagy ha már használhatatlan, akkor újat csináltatunk belőle. Szimbolikus védelmet nyújtó, különleges tárgy a mezuza, amely minden bejárati ajtó jobb oldalánál, könyök felett látható. A vallásos zsidó ember, amikor belép az otthonába, vagy az imaházba, akkor megérinti, megpuszilja a mezuzát. A szokás a zsidók Egyiptomból való kivonulására vezethető vissza, amikor tíz csapással sújtotta az Örökkévaló az egyiptomiakat. Viszont azokat a zsidó házakat, amelyeket megjelöltek a levágott, tökéletes bárányáldozat vérével, megkímélte a halál angyala. Végezetül az életünk legfontosabb része a tóratekercs. A Tórát egy év alatt, heti szakaszokra felosztva végigolvasunk a Tóra örömünnepétől kezdve. A tóraolvasó minden szombat reggel nyolc zsidó férfit jelöl ki, akik felolvassák a szakaszokat. Amennyiben ezek, vagy más a kegytárgyaink használhatatlanná válnak, összegyűjtjük és a halottainkhoz hasonlóan eltemetjük őket a temetőben” – sorolta Markovics Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában