Vonatra vonzanak

2022.09.21. 18:27

A tömegközlekedés használatára ösztönöz az Európai Mobilitási Hét

Több kedvezményt hirdetett meg a MÁV a témahét és az Autómentes Nap idejére.

DA

Az Európai Mobilitási Hét az alternatív közlekedési lehetőségekről szól

Fotó: Ádám János

A kormány idén is támogatja a tiszta és fenntartható közlekedés népszerűsítését. Célja a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig. Ebben kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése, hiszen Magyarországon a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel. Idén Európa legnagyobb a témával összefüggő környezetvédelmi kampánya szeptember 16. és 22. között folyik. Az ehhez kapcsolódó programokhoz a Technológiai és Ipari Minisztérium összesen 180 millió forint összegű támogatási lehetőséget hirdet a települések számára – írják a témahét weboldalán.

Miskolc önkormányzata tizenötödik alkalommal csatlakozott az európai kezdeményezéshez. Ennek eredményeként évente több ezer lakos figyelmét tudjuk felhívni a közlekedés okozta környezeti, és egészségi hatásokra. Az ezt csökkenteni képes ésszerű autóhasználatra, a közösségi és alternatív közlekedési eszközök előnyeire. Ezen a héten az önkormányzat, intézményekkel, gazdálkodó és civil szervezetekkel együttműködve sport, kulturális és szakmai programokkal invitálja csatlakozásra a városlakókat – olvasható a miskolci programsorozat közösségi oldalán.

Ingyenes a kerékpárjegy

Az Európai Mobilitási Hét alkalmából a MÁV is több országos kedvezményt hirdetett meg, hogy ezzel is ösztönözze az utasokat, hogy az autó helyett inkább a tömegközlekedést vegyék igénybe.

Bármely, szeptember 22-én közlekedő MÁV-START, MÁV-HÉV, Volánbusz vagy GYSEV járatra megváltott helyközi jeggyel vagy bérlettel egész nap korlátlanul lehet utazni az országban -tájékoztat a mavcsoport.hu. A kedvezmény a vonatokon 2. osztályon, a TramTrain-en, a helyközi Volánbusz- és Budapesten kívüli vonalszakaszokon közlekedő HÉV-járatokon érvényes. Egyes települések közlekedésében díjmentesen vehetők igénybe a helyi Volánbusz-járatok is.

A MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget is biztosít utasai számára szeptember 22-ig, az erre alkalmas hazai járatain, beleértve a TramTrain-t. A díjmentes kerékpárjegyek a pénztárakban, – egyéb fizetős jeggyel együtt az automatákból és az online felületeken –, illetve a vonat fedélzetén pótdíj nélkül megválthatók, ha az utas egyébként érvényes menetjeggyel, vagy bérlettel rendelkezik. Szeptember 22-én azonban a meglévő helyközi menetjegyhez nem kell kerékpárjegyet váltani – számol be honlapján a MÁV-csoport.

Szlovákiába pedig szintén szeptember 22., csütörtökig minden (OS jelzésű) személyvonaton és (REX jelzésű) regionális expresszen 50 százalékos kedvezménnyel lehet utazni – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában