Tragédia

2022.09.01. 10:47

Egy szemtanú szerint elkerülhető lett volna a miskolctapolcai tragédia (Frissítve!)

Talán ma sikerül a kiemelés Miskolctapolcán.

ÉM

A halálos pinceomlás helyszínén, Miskolctapolcán

Portálunk információ szerint a pincében dolgozott három férfi miskolci (35 éves), tiszalúci (29) és felsőzsolcai (26). A közösségi oldalon terjedő hozzászólások szerint családos férfiak. Úgy tudjuk folyamatosan dolgoznak a beszakadt pince alátámasztásán, és az sem kizárt, hogy a csütörtöki nap folyamán megpróbálják kiemelni a testeket. 

Mint megírtuk: halálos pincebaleset történt szerdán Miskolctapolcán. Az esetről szóló hivatalos közlés szerint három fiatal férfi végzett munkálatokat 2022. augusztus 31-én a reggeli órákban, amikor a pince mennyezete beszakadt és a munkásokat maga alá temette.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai a területet lezárták. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Az életjelet nem adó férfiak pincéből történő kihozása az omlásveszély miatt speciális intézkedéseket igényel – számoltunk be róla.

 

Beszéltünk Ónodi Lászlóval, a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének tagjával, aki a baleset szerdai helyszíni szemléjén vett részt. Arra a kérdésünkre: van-e esély arra, hogy túlélő legyen a romok alatt Ónodi László határozott nemmel felelt.

„Tulajdonképpen a mennyezetből szakadt le egy jókora darab a munkásokra. Ez a darab több tonna is lehet” – hangsúlyozta Ónodi László. Elmondta, hogy a Katasztrófavédelem kérte meg őket: szakértő szemmel nézzék meg, hogy kell-e biztosítani a helyszínt a holttestek kimentéséhez. 

„Statikusokkal, geológusokkal, bányászokkal együtt mindenki arra az álláspontja jutott, mint én is: meg kell erősíteni a pince mennyezetét, hogy további omlás ne történjen és csak utána lehet hozzálátni a törmelék eltávolításához” – mondta el a barlangi mentő. 

Az előkészítő munkálatok befejeződtek

Közleményt adott ki csütörtökön délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ezt idézzük: "Munkálatok közben egy több tonnás sziklatömb szakadt le és temetett maga alá három embert tegnap délelőtt egy pincében Miskolcon, az Imreh Zsigmond utcában.

A balesethez a miskolci hivatásos tűzoltók és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vonult. A további omlásveszély miatt statikus, bányász és földtani szakértő, valamint barlangi mentők is érkeztek a helyszínre, azonban a mentést csak az érintett helyiség alátámasztását követően lehet megkezdeni. Az előkészítő munkálatok ma reggelre befejeződtek, a mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja." További részletre nem tér ki a Katasztrófavédelem.

A tragikus esetet időközben feldolgozta a TV2 Tények stábja. A nekik nyilatkozó szemtanú szerint elkerülhető lett volna a szörnyű baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában