Tragédia!

2022.08.31. 17:03

„Teljességgel kizárt, hogy túlélő legyen”

Részleteket tudtunk meg a halálos tapolcai baleset körülményeiről a helyszínen járt barlangi mentőtől.

Ujlaki Attila

A halálos pinceomlás helyszínén, Miskolctapolcán

Ahogy arról korábban beszámoltunk, munkálatok során emberekre szakadt egy pince Miskolctapolcán. Helyszíni riportunkat itt olvashatják:

Munkavégzés közben történt a baleset. Egy meglévő pincét bővítettek – 15 méteres járat után szerettek volna kialakítani egy termet - tudtuk meg Ónodi Lászlótól, a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének tagjától, aki a baleset helyszíni szemléjén vett részt. 

„Tulajdonképpen a mennyezetből szakadt le egy jókora darab a munkásokra. Ez a darab több tonna is lehet” – hangsúlyozta Ónodi László. Elmondta, hogy a Katasztrófavédelem kérte meg őket: szakértő szemmel nézzék meg, hogy kell-e biztosítani a helyszínt a holttestek kimentéséhez. 

„Statikusokkal, geológusokkal, bányászokkal együtt mindenki arra az álláspontja jutott, mint én is: meg kell erősíteni a pince mennyezetét, hogy további omlás ne történjen és csak utána lehet hozzálátni a törmelék eltávolításához” – mondta el a barlangi mentő. 

Arra a kérdésünkre: van-e esély arra, hogy túlélő legyen a romok alatt Ónodi László határozott nemmel felelt. 

„A törmelékek között sajnos két holttest részlegesen látható, a harmadik társukat viszont teljesen ellepte a törmelék, de mivel egy ilyen súly nehezedett rájuk, teljességgel kizárt, hogy túlélő legyen” – fogalmazott Ónodi László.

Nincs sok esély, hogy túlélő legyen

„Ennél az esetnél az emberi érzékszervek is meg tudják állapítani: nincs sok esélye annak, hogy túlélője lenne a balesetnek. De ezt csak akkor lehet kijelenteni, ha előkerül valaki” – nyilatkozta lapunknak Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője. Kiemelte, hogy itt nekik nincs teendőjük, mert pontosan behatárolható a baleset helyszíne és a sérültek száma is ismert, akik közül kettő biztosan meghalt. 

„A kutyáink azt tudják megállapítani, hogy a holttestek hol helyezkednek el, illetve van-e még élő ember a romok alatt” – mondta el Lehoczki László, aki arra is rámutatott, hogy a kutyák a 6 órán belüli elhunytat is élőnek érzékelik, mert csak azután indulnak el az egyértelmű halált jelző sejtbiológiai folyamatok. 

„Az élő embernél a kutya aktív és valamilyen hangadással jelez számunka, a halottaknál minden kutya más-más jelzést produkál” – tudtuk meg a Spider Mentőcsoport vezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában