Mesterlevél

2022.07.10. 07:00

Szakmájuk mesterei lehetnek

Vannak szakmák, amelyeket hivatalosan csak mesterlevél birtokában lehet végezni.

ÉM

Shutterstock/illusztráció

Három szakmában tervez idén mesterképzést indítani a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK). A villanyszerelő mesterjelöltek július közepén kezdenek, az autószerelő, valamint a kézápoló és körömkozmetikus jelentkezők képzése várhatóan augusztusban indul. Az egyébként borsos árú, félmillió forintba kerülő képzésre a duális képzés vállalása esetén 80 százalékos állami támogatás igényelhető.

Megújuló hagyományok

A mestervizsgáztatásnak Magyarországon évszázados hagyományai vannak. Kialakulása leginkább a céhes kisiparral fonódik össze, bár a mester, mint a szakmáját magas szinten művelő szakember, aki tudását nemzedékről nemzedékre továbbadja, már korábban megjelent.

A mai értelemben használt mesterképzés szervezését a gazdasági kamarákról szóló – azóta többször módosított – 1994. évi törvény sorolta a kamarák feladatai közé – emlékeztetett a modern képzési struktúra kialakításának kezdeteire Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK oktatási és képzési szakigazgatója.

Az elmúlt években természetesen tartalmában és a vizsgáztatás módszerében is időről időre megújul ez a rendszer, de az alapcél továbbra is a szakmai fejlődés, a szakmai presztízs növelése és az utánpótlás nevelés színvonalának biztosítása maradt. Ráadásul vannak olyan szakmák, mint például az autószerelő, a gázszerelő vagy a kéményseprő, amelyek esetében csak mestervizsga birtokában lehet vállalkozói tevékenységet folytatni.

Évente 20-30

A mesterképzés folyamatosan alkalmazkodik a gazdaság igényeihez, legutóbbi megújítása 2020-2021-ben történt meg. Akkor az új szakképzési törvény szellemében modernizálták a tananyagtartalmakat, és átalakultak, egyben szigorodtak a képzés és a vizsgáztatás minőségbiztosítási feltételei. Fontos elem lett az is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiállított „Mesterlevelet” azóta az Európai Unióban is elfogadják – hangsúlyozta Tóth Ádám Zoltán.

A BOKIK szervezésében évente átlagosan 20-30 szakember vesz részt mesterképzésben, és optimális esetben ugyanennyi mesterlevelet állítanak ki. A megyében működő vállalkozásoknál tehát több száz, igazoltan kiváló szakember dolgozik, és vesz részt a szakmai utánpótlás nevelésében, felkészítésében. A mestervizsga célja ugyanis nem csak az, hogy a szakemberek számára biztosítsa a fejlődés és az egzisztenciális életpályamodell kialakításához, a vállalkozásvezetéshez szükséges ismereteket, hanem az is, hogy végzés után a tanulóképzésben is részt vegyenek.

Három szakmában

Mesterképzést idén villanyszerelő, autószerelő, valamint kézápoló és körömkozmetikus szakmában indít a BOKIK. Egyelőre még mindhárom csoportban vannak szabad helyek, tehát a jelentkezés lehetősége nyitott. Azok, akik más szakmákban érdeklődnek a mesterképzés lehetősége iránt, a kamarában kérhetnek felvilágosítást a feltételekről – világosított fel a szakigazgató.

A mestervizsgára felkészítés egyébként borsos, félmillió forintos önköltsége bizonyos feltételek mellett jelentős mértékben lefaragható. Azok a munkáltatók, vállalkozók, akik jelenleg iskolarendszerben szakmát szerző tanulók szakirányú oktatását végzik, vagy vállalják, hogy a mesterképzésben résztvevő munkavállalójukat foglalkoztatják a gyakorlati oktatói tevékenységben a mestervizsga letételét követően, a képzési és vizsgadíjból 80 százalékos állami támogatást igényelhetnek. A mesterjelöltnek ennek köszönhetően valamivel több, mint 80 ezer forint önrészt kell fizetnie. Ez a támogatás viszont csak a meghatározott keretszám kimerüléséig igényelhető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában