A Holokauszt áldozataira emlékeztek Miskolcon

2022.06.30. 15:09

15 ezer embert vittek el a megyéből, majdnem elpusztult a hitközség

Gyászénekkel és imádsággal tisztelegtek az Auschwitzba hurcolt mártírok előtt.

Detzky Anna

Fotó: Detzky Anna

A holokauszt áldozataira emlékezett a Miskolci Zsidó Hitközség 2022. június 19-én, a zsidó naptár szerint 5782. Sziván 20-án, Miskolcon, az Avasi Zsidó Temetőben. A sírkert nyugati oldalán emlékművek láthatók az Auschwitzba deportált több mint 12 ezer megyei mártír tiszteletére. Markovics Zsolt miskolci főrabbi köszöntötte a megjelenteket. Anatolij Klavisznki, a Hunyadi téri zsinagóga kántora gyászéneket énekelt. A megemlékezésre az ország minden tájáról érkeztek, amely közös kádissal, azaz a gyászolók imádságával és az emlékkövek elhelyezésével zárult.

Majdnem elpusztult a hitközség

- A II. világháborúban elhurcolt hittestvéreinkre és szeretteinkre emlékeztünk. Körülbelül 15 ezer embert vittek el a megyéből és a Miskolci Zsidó Hitközség tagjainak gyakorlatilag a 80 százaléka elpusztult – mondta el megkeresésünkre Markovics Zsolt miskolci főrabbi. - A megemlékezést mindig azon a vasárnapon tartjuk, ami a legközelebb esik ahhoz a periódushoz, amikor a deportálás három napja történt.

Fotó: Detzky Anna

„A II. világháborúban a német megszállást követően fordult tragédiába a helyi közösség sorsa. Miskolc belvárosában, ahol körülbelül 1200 zsidó család lakott, gettót alakítottak ki. Közéjük 600 lakásba koncentráltak mintegy 10 ezer embert 1944. május 11-én” – írja Csíki Tamás A miskolci zsidóság a Holokaust időszakában című tanulmányában, amely a Herman Ottó Múzeum Évkönyvében jelent meg 2001-ben. „A városi gettó kiürítése június 5-én indult. Ezt követően június 12-én, 14-én és 15-én vagonokban előbb a miskolci, majd a vidéki izraelitákat szállították el a megsemmisítő táborokba. A zsidóság elleni utolsó tömeges akciókat októberben és novemberben a visszavonuló nyilas, valamint SS-különítmények hajtották végre.”

Fotó: Detzky Anna

A gyásznapon megjelent még: Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere, Kovács Zsolt parlamenti képviselő, Fedor Péter görögkatolikus atya, Kondás Miklós, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnáziumintézményvezetője, Hunyadi László egyetemi tanár, Izrael állam tiszteletbeli konzulja, Gecse Attila református lelkész, Pusztai Miklóst, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének alelnöke, Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában