Munkaerőpiaci változások

2022.05.21. 13:00

Munkahelyi ártalommá vált a bérfeszültség

A pályakezdő korosztály szja-mentessége megmozgathatja a munkaerőpiacot.

ML

Fotó: Shutterstock

A fiatal munkavállalóknak ez évtől járó adókedvezmény egy felmérés szerint meghozta a 25 év alattiak álláskeresési kedvét. Az akár korosztályi bérfeszültségekkel járó változásra és a felmerülő problémák kezelésére ugyancsak oda kell figyelniük a munkaadóknak, ha meg akarják őrizni a munkahely békéjét. 

Több százezres tétel 

A 25 év alatti fiatalok ez év januárjától adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe, azaz nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, amennyiben a keresetük nem haladja meg – az első alkalommal 2022-re megállapított – 433 ezer 700 forintot. Az adóhatóság számítása szerint egy ilyen mértékű keresettel havonta több mint 65 ezer forint adómegtakarítást érhetnek el, éves szinten pedig 780 ezer forinttal kevesebb adót kell befizetniük. Ezt a kedvezményt mindaddig igénybe tudják venni, amíg be nem töltik a 25. életévüket. 

Az adott korosztályban automatikus nettókereset-növekedést hozó adótörvényi szabályozás valamelyest megfordította azt a bérek alakulásánál megszokott rendet, amely szerint az életkorral és a megszerzett munkatapasztalattal arányosan több pénzt vihetnek haza a munkavállalók. A rendelkezés nyomán ugyanis előállt az a helyzet, hogy egy kezdő ugyanannyi vagy akár magasabb fizetést kap egy idősebb, ugyanabban a munkakörben foglalkoztatott kollégájánál úgy, hogy a bruttója változatlan marad. 

A kereseti viszonyok átalakulásának egy másik vetületére is felhívta a figyelmet egy internetes álláskereső portál, a DreamJo.bs kutatása, amely arról számolt be, hogy az szja-mentesség hatására a 25 éven aluliaknál aktívabbá vált a munkahelykeresési kedv. A válaszadóik egyharmada gondolta úgy, hogy szívesen pályázna meg egy új pozíciót, mivel a magasabb fizetéssel elérhető magasabb adókedvezmény több lehetőséget kínál számára a munkaerőpiacon. 

Sokan kivárnak 

A felmérésben megkérdezett cégek nagy része azonban még kivár a helyzet értékelésével, és bár jó részük pozitívan értékeli az életkezdést támogató intézkedést, tízből nyolc vállalat nyilatkozott úgy, hogy az új szabályozás bevezetése ellenére sem tervez több 25 éven aluli munkavállalót alkalmazni. 

A fiataloknak járó kedvezmény munkahelyi hatásának megítéléséről a vállalkozások körében vegyes kép alakult ki – mondta Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének alelnöke, a megyei testület elnöke. Tapasztalataik szerint azokban a gazdasági ágakban, ahol jelentős a munkaerőhiány, a fiatalok nagyobb arányú foglalkoztatása az idősebb munkavállalóknak könnyebbséget jelent, mert így megosztható az adott esetben számos túl­órát jelentő munkaterhelés. Viszont azoknál a cégeknél, ahol ez nem áll fenn, nyilvánvaló bérfeszültségek keletkezhetnek, aminek a megoldása a munkaadó jól felfogott érdeke és felelőssége. Ha nincs mód az idősebb korosztály bérének anyagi kompenzációjára, a kiegyenlítésre megoldásként szóba jöhet a pluszszabadság, a különböző béren kívüli juttatások, amik enyhíthetik a korosztályok között esetleg felmerülő problémákat. Valós, hogy az adókedvezménnyel a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy jobban fizető állás után nézzenek, de ennek sikerét azért behatárolja a végzettségük. Viszont ha a munkaadó vállalja a betanítást, és az újonc beválik, akkor hosszú távon értékes, állandó munkaerőt találhat a maga számára arra az időszakra is, amikortól a munkavállalóra már nem lesz érvényes a 25 év alattiak szja-mentessége. 

Ádám Imre emlékeztetett arra a tendenciára, hogy a fiatal munkavállalókat már nem kizárólag a kereseti lehetőségek motiválják, hanem az a munkahelyi környezet is, amiben dolgozniuk kell. Jól szeretnék érezni magukat a munkában, a munkatársak között. A tevékenységben keresik az élményeket, a karrier és az előrelépés lehetőségét, mindazt, ami támogatja az ambícióikat. Egyes munkakörökben pedig megnőtt az otthoni munkavégzés igénye, ami a kötetlenebb, rugalmasabb munkaidő-beosztás lehetőségét adja meg a számukra. 

Megoldást kell találni 

Nagyvállalati környezetben a 25 év alattiak kereseti viszonyainak alakulása akkor jelenthet problémát, ha az idősebb munkavállalók felé nem teszik egyértelművé, hogy a fiatalok többlet-nettójövedelme csupán átmeneti „extra juttatás” a kormányzat részéről – világított rá a humánerőforrás-szakértő. Masa Beáta meglátása szerint a helyzet kezelésére egyszerű megoldásokat lehet találni, amire egy másik területről hozott példát: a céges gyakornoki rendszer javadalmazásában rejlő ellentmondást. Ebben a formában ugyanis van, aki frissdiplomásként, és van, aki még egyetemi diákként dolgozik. Miután a hallgatói jogviszony mentességet ad a járulékok megfizetése alól, előfordult, hogy a végzés előtt álló egyetemista nettóban többet vitt haza, mint a már diplomázott kortársa. Ezt a feszültséget úgy hidalták át, hogy a diplomáért pluszpótlékot fizettek, ami kompenzálta a foglalkoztatási jogviszonyokból adódó különbséget.

(A borítóképen: Az adókedvezmény meghozta az álláskeresési kedvet | Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában