Föld napja

2022.04.23. 17:00

Zöld oázis a campuson

A Föld, a Hold, madárcsicsergés és egy pihenőpark az egyetem aulájában – a Föld napjára készült különleges installáció.

NHK

A Föld napja alkalmából a Miskolci Egyetem főbejárata előtt dr. Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke és prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora pénteken délelőtt virágot ültetett, jelképezve ezzel a természetvédelem fontosságát. Ezt követően a rektor és az elnök megnyitotta az „Egy nap a holnapért, a klímáért!” című eseményt, és átadták az elkészült élő növényekből és újrahasznosított anyagokból készült installációt. A zöld oázis az egyetem A/4 épületében a régi aulában készült el, melyet május közepéig még biztosan megtekinthetnek a hallgatók. 

Nekünk kell változtatni 

Az installációt, vagyis a zöld oázist és a fölötte forgó Földet, illetve Holdat a Műszaki Földtudományi Kar és a Műszaki Anyagtudományi Kar oktatói álmodták meg. Pénteken Föld-napi kalandtúrára invitálták a középiskolás diákokat, akiknek számos állomással, érdekes bemutatókkal készültek. Az alapítvány elnöke, dr. Varga Judit elsőként a jelen lévő fiatalokhoz szólt beszédében, kiemelve a Föld napja mozgalom jelmondatát, mely szerint „ki mondta, hogy én nem tudom megváltoztatni a világot?”. A fiatalokat ez a mondat jellemzi leginkább, amikor környezetvédelemről van szó. Hiszen ők azok, akik tudják, a mindennapjainkban is úgy kell élnünk, hogy tisztában legyünk vele, mi forog kockán – hangsúlyozta az elnök. 

Felelősek vagyunk 

Hozzátette: mi magunk is felelősek vagyunk azért, hogy megőrizzük a bolygónkat. Ehhez azzal is hozzájárulhatunk, hogy kis közösségeinkben fákat, virágokat ültetünk. 

Azokra a kihívásokra igyekeznek válaszolni, amelyekre a 21. század világa kötelezi őket – mondta prof. dr. Horváth Zita, az egyetem rektora. A szó legszorosabb értelmében építik a zöld Egyetemvárost. Minden felújításuk, új épületük a korszerű és zöldenergiák bevonásával készül. 

Figyelemfelhívás 

Ezenfelül a hétköznapokban elektromos autókat használnak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, és minden egyéb módon is védik a Földet – tudatta a rektor. 

Képzéseikben szerepel a fenntarthatóság és a klímavédelem. A Miskolci Egyetem mindig büszke volt hagyományaira, ezeket ápolni kell, de minden, ami a megújulást, innovációt szolgálja, annak ez is a feladata. Az installáció egy figyelemfelhívás, mely az értékeink megőrzésére szólít fel bennünket – tette hozzá. 
 

(A borítóképen: Rendkívül látványosra sikerült az installáció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában