A Föld napja

2022.04.22. 08:00

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját

A rekordtömegeket megmozgató kampánynapot idén 52. alkalommal rendezik meg.

Kiss Dániel

Fotó: Nagy Balázs

Április 22-én ünneplik világszerte a Föld napját. A környezetvédelem jelentőségére figyelmet felhívó kampánynap ötlete az Egyesült Államokból indult, ahol az 1960-as években kezdődött meg az érdeklődés az élővilág és a természetes környezet védelme, illetve a környezetszennyezés és az egészség közötti összefüggések felé – olvasható a szervező earthday.org oldalán.

A diákság háborúellenes tüntetései és az 1969-es kaliforniai olajkatasztrófa nyomán Gaylord Nelson szenátor egyetemi oktatókampányt vetett fel, bevonva az amerikai médiát és számos civil és egyházi szervezetet. Egy fiatal aktivistát, Denis Hayest nevezte ki szervezőnek, akivel közösen április 22-ére jelölték ki a kampánynapot – egy olyan hétköznapra, ami a tavaszi szünet és a vizsgaidőszak közé esik, amikor a legmagasabb a várható részvétel. 
Az első, 1970-es Föld napja minden várakozást felülmúlva végül 20 millió amerikait vitt ki az utcákra – ez ekkor az ország népességének 10 százalékát tette ki. Mindmáig ez a legnagyobb egy napon tartott tüntetés az emberi történelemben. Az USA ennek következtében hozta létre az első környezetvédelmi ügynökséget, és a világon elsőként fogadott el különféle környezetvédelmi törvényeket.

A Föld napja 1990-ben nőtte túl magát Amerikán, ekkortól kezdve ünneplik Magyarországon is. 2016-ban ezen a napon írták alá a párizsi klímaegyezményt. 2020-ban újabb rekordot döntött a Föld napja: a koronavírus-járvány miatt ez lett a történelem legnagyobb internetes mozgósítókampánya, körülbelül 100 millió résztvevővel.

Befektetés a bolygónkba

A 2022-es Föld napjának mottója „befektetés a bolygónkba”. Idén világszerte szemétszedési akciókat szerveznek a nagy globális takarításnak elnevezett program keretében, középpontba kerül még a fenntartható divat a környezeti és társadalmi szempontból fenntartható ruházaton keresztül, a lombkoronaprojekt pedig a faültetésre buzdít.

A Föld napjának a környezettudatos oktatás ma is fontos része. A magyar Föld Napja Alapítvány felhívása szerint magunk is sokat tehetünk a környezetért: ültethetünk fát, termelhetünk haszonnövényeket, komposztálhatunk, csökkenthetjük az ételpazarlást, hatékonyabban szigetelhetünk, használhatjuk a közösségi közlekedést, lemondhatunk a felesleges csomagolásokról, élhetünk műanyagok nélkül, környezetbarát szerekre válthatunk, félkész, kész helyett friss hazait ehetünk, és vehetünk kevesebb állati eredetű terméket. Ezek mind ajándékok a környezetnek és az egészségnek egyaránt.

A Föld napja azonban nem az egyetlen nap, amikor környezettudatosan érdemes élni: az alapítvány kampányában a heti kihívásaira hívja fel a figyelmet, amelyek keretében a mindennapok részévé válhat a környezettudatosság.

(A borítóképen:Hazánkban is mindenhol programokat szerveznek a jeles napon. Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában