Segítségnyújtás

2022.03.24. 11:30

Iskolákban az ukrán gyerekek

Szerdától iskolai csoportos foglalkozásokon vehetnek részt menekült gyermekek.

Balogh Csilla

Forrás: Ádám János

Az Ukrajnából hazánkba érkezett gyermekek iskolai foglalkoztatásának megszervezése már március elején megfogalmazódott Miskolcon. A humanitárius segítségnyújtás részeként Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezésére a selyemréti Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola elvállalta és megszervezte a Baross Gábor utcán létesített átmeneti szálláson elhelyezett menekült családok gyermekeinek csoportos foglalkoztatását iskolai keretek között. A részletekről szerdán délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.

 

Anyanyelven is

 

– Mindenkinek segítünk, aki menekültként Ukrajnából hazánkba érkezik, de Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia – hangsúlyozta Csöbör Katalin. Hozzátette: – A humanitárius segítségnyújtáshoz az is hozzátartozik, hogy gondoskodunk az Ukrajnából érkező gyerekekről, ezért megkerestem Gulyás Ágnest, a Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatónőjét, aki segített abban, hogy 23-ától a pár száz méterre lévő iskolába járhassanak és ott csoportos foglalkozásokon vehessenek részt.

 

Gulyás Ágnes az Észak-Magyarországnak elmondta, összesen 15, különböző korosztályú gyermekről van szó, s mivel nem beszélnek sem angolul, sem pedig magyarul, külön csoportot és saját órarendet alakítottak ki nekik. A gyermekek foglalkoztatásában az iskola minden pedagógusa részt vállal. A tanulmányokhoz az intézmény ukrán nyelvre átállított tableteket is biztosít, így a gyermekek anyanyelvükön, a nagyobbak pedig akár önállóan is képesek lesznek majd ismeretek elsajátítására. Az órarendben testnevelés, magyar nyelvi oktatás, a kisebbeknek pedig játékos foglalkozás is szerepel.

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete igazgatójának tájékoztatása szerint jelenleg megyénk nem tartozik a legérintettebbek közé a menekültek fogadása és ellátása terén. A hét elejéig csaknem 800 menekült érkezett ide Ukrajnából, akiknek elszállásolása különböző helyeken valósult meg. Miskolcon, a Baross Gábor utcai átmeneti szálláson elhelyezett menekült családokat különböző textíliákkal, ágyneműkkel, napi háromszori étkezéssel segíti a Vöröskereszt megyei szervezete.

 

Grubert Roland szerint a gyermekek iskolai foglalkoztatásának megszervezése komoly feladatokat ró majd az oktatási intézményekre és a szociális ellátórendszerre. Az igazgató felhívta az adakozók figyelmét, hogy jelenleg a napi ellátáshoz szükséges adományokra van szükség, ruhaneműre nincs.

 

A rendezvényen Csöbör Katalin megköszönte Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökének és Gulyás Ágnes, a Szalay Sámuel általános iskola igazgatójának segítő támogatását, valamint a Magyar Vöröskereszt humanitárius segítségnyújtás terén végzett munkáját.

 

(A borítóképen: Grubert Roland, Csöbör Katalin és Gulyás Ágnes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában