Miskolci Művészeti Központ

2022.02.15. 12:00

Új kulturális központ épül Miskolcon: tavasz közepére készülhet el

Látványos szakaszába érkezett a miskolci volt Szentpáli-szakközépiskola épületének felújítása, átalakítása.

Szaniszló Bálint

A tetőteret is beépítik. Fotó: Bujdos Tibor

Még az előző, dr. Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat döntötte el, hogy részben pályázati pénzből művészeti központtá alakítják át a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola volt belvárosi – esztendők óta üresen árválkodó – épületét. Többek között azért vált szükségessé az átalakítás, mert a Győri kapui Ifjúsági és Szabadidőház helyén alakították ki a kibővített miskolci közterületi kamerarendszer operatív központját, így nagyon sok művészeti ág kiszorult az épületkomplexumból.

 

 

Finisben az első ütem

 

A tervezett Miskolci Művészeti Központra öt egymásra épülő modult dolgozott ki az előző önkormányzat. A rendelkezésére álló kormányzati támogatás, továbbá épületenergetikai célú pályázati forrás bevonásával az 1-es és a 2-es modulok kivitelezése kezdődött el tavaly nyáron. Ebben a két modulban a meglévő épület energetikai korszerűsítését és infrastrukturális fejlesztését végzik el, de beletartozik a tetőtér hasznos beépítése is.

 

Ebben a kialakítandó térstruktúrában kaphatnak majd helyet a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium terei, valamint a Miskolci Kulturális Központ adminisztrációs helyiségei.

 

A további három modulban egy-egy új épületrész kialakítását tervezik, aminek a megvalósításához az önkormányzat további források megszerzését tűzte ki célul. A várhatóan tavasszal megújuló iskolaépület földszintjén egy melegítőkonyha és étkező működik majd. Az épület első és második emeletén a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium számára alakítanak ki tantermeket. Az iskola egyébként továbbra is működik majd a Zenepalotában is.

 

A megújuló épület harmadik emeletére és a kialakítandó tetőtérbe a Miskolci Kulturális Központ (MKK) irodái költöznek majd. Mint ismert, az MKK központja jelenleg a Győri kapui Ifjúsági és Szabadidőházban működik.

 

(A borítóképen: A tetőteret is beépítik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában