Magyar Falu Program

2022.02.27. 07:00

Jelentős támogatást kapnak idén is a kistelepülések

A Magyar Falu Program támogatásai segítenek megállítani a településeken a lakosság fogyását.

Idén mintegy 300 milliárd forintos kormányzati támogatást kap a Magyar Falu Program, tudtuk meg egyebek mellett Gyopáros Alpártól, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztostól a Mezőkövesden rendezett tegnapi fórumon. A kormánybiztos elmondta, hogy a program elsődleges célja olyan életminőséget teremteni a kis településeken, mint a nagyobb városokban, ezért minden kistelepülést fejlesztenek. 

 

Hangsúlyozta, hogy mintegy 2500 község, illetve kisváros népessége csökkent évtizedeken át, örömteli, hogy a program 2019-es indítása óta már ezerkétszáz településen sikerült megállítani a népesség csökkenését. A program támogatása folyamatosan emelkedik, míg 2019-ben 150, 2020-ban több mint 200, tavaly már több mint 270 milliárd forint állt rendelkezésre, idén pedig még nagyobb összeget, mintegy 300 milliárd forintot fordíthatnak a kistelepülések fejlesztésére. 

 

– Jelenleg négy alappillére van a Magyar Falu Programnak, de ez folyamatosan bővül, köszönhetően annak, hogy a rendelkezésre álló támogatás összege is emelkedik. Az egyik alappillér az otthon teremtési támogatás, az ún. falusi csok, emellett fontos a falusi útalap, melynek segítségével az elmúlt 3 évben a mellékúthálózat 3000 kilométernyi szakasza újult meg, idén pedig további 1000-1500 kilométernyi felújítására kerülhet sor – mondta a kormánybiztos, aki hozzátette, a vállalkozói réteget is igyekeznek megerősíteni, míg a falvakban működő egyházakat, önkormányzatokat és civil szervezeteket pályázatokkal segítik.

 

Jó kapcsolat

 

A fórumon Tállai András, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a kormánynak köszönhetően a vidéki kistelepülések jelentős forrásokhoz jutnak. Elmondta, választókörzetében 54 település van, melyek közül 49 község, ahol fontos fejlesztések valósulhatnak meg a programnak köszönhetően. Tállai András a településekkel való példás kapcsolatáról is beszélt. 

 

– Nagyon jó a kapcsolatom a települések vezetőivel, rendszeresen megbeszéljük a problémákat, mindig igyekszem segíteni a megoldásban. Nagyon fontos, hogy folyamatosan beszéljünk egymással, és legyen türelem, ez a választókörzetben jól működik, talán ezért is sikerült 24 évig képviselnem a térséget – emelte ki Tállai András, aki hozzátette, bízik benne, hogy idén megkezdheti majd a hetedik ciklusát, szeretne a továbbiakban is mindent  megtenni a térségért.

 

(A borítóképen: Gyopáros Alpár és Tállai András a fórum résztvevőivel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában