Miskolc

2022.01.25. 19:30

Újabb fejlemény a cementgyár ügyében

Új eljárásra kötelezte a Kúria a Miskolci Törvényszéket a hejőcsabai cementgyár (HCM 1890 Zrt.) beindítása ügyében.

ÉM

Fotó: Kozma István

Újabb állomáshoz érkezett az immár 6 éve tartó hejőcsabai cementgyár környezetvédelmi engedélyezésének ügye, amelyről sajtótájékoztató keretében számolt be hétfőn a Zöld Kapcsolat Egyesület (ZKE) elnöke, F. Nagy Zsuzsanna, valamint az egyesület képviseletét ellátó ügyvéd, dr. Sóczó Réka.

 

A beszámoló szerint a Kúria 2021 novemberében új eljárásra kötelezte a Miskolci Törvényszéket. F. Nagy Zsuzsanna elmondta, hogy optimista, hiszen a Kúria ítélete megerősítette végre azt az álláspontot, amit a ZKE már 6 éve hangoztat, miszerint a hejőcsabai cementgyár beindítása ügyében szakértő kirendelése szükséges levegő- és zajterületen. Az egyesület szerint ugyanis bizonyítható, hogy a jelenlegi levegőminőséget jelentősen rontaná egy hulladék-együttégetéssel működő cementgyár Miskolcon és vonzáskörzetében.

A Kúria végzése értelmében 2022. február 14-én a Miskolci Törvényszék köteles ismételten tárgyalni az ügyet, immár a Kúria és az Európai Bíróság C-637/18. sz. ügyben hozott ítéletének figyelembevételével (Bizottság kontra Magyarország, PM10-határértékek túllépése). 

 

Előzmények

 

A Zöld Kapcsolat Egyesület 2015 óta kéri, hogy az illetékes kormányhivatal által a HCM 1890 Hejőcsabai Cement- és Mészipari Zrt. számára kiadott közigazgatási határozatot a lakosság egészségének védelme érdekében szakértői vizsgálatnak vessék alá.

 

2016 decemberében keresetlevelet nyújtottak be a környezetvédelmi hatóság által a cementgyár számára kiadott egységes környezethasználati engedély (EKHE) ellen. Ebben a légszennyezettségi adatok elégtelenségére és hiányos voltára, valamint a védőtávolság hiányára utaltak. Álláspontjukat több mint 2000 miskolci lakos is támogatta a petíció aláírásával. 

 

A Miskolci Törvényszék 2021. február 9-én megalapozatlannak ítélte a ZKE által a hejőcsabai cementgyártás ügyében emelt kifogásokat. Megállapította, hogy az EKHE által a hejőcsabai cementgyártás ügyében a Pest Megyei Kormányhivatal ellen indított perben az eljárásjogi kifogások megalapozatlanok voltak, az ügy érdemére kiható eljárásjogi jogsértés nem volt feltárható.

 

Az időpontról friss információt itt találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában