Betegség

2022.01.14. 19:30

Egyelőre még nincs influenzajárvány

Nagyon kevés a megbetegedés, de felső légúti tünetekkel sokan fordulnak orvoshoz.

NHK

Forrás: MW

Forras: MW

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) influenzafigyelő szolgálatában részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2022 első hetében, január 3. és 9. között az országban 12 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, kétszer annyian, mint az előző héten – olvasható az NNK honlapján frissen megjelent jelentésben.

 

Minden héten le kell adni az influenzajelentést a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára, hiszen azok közé az orvosok közé tartozik, akik benne vannak a figyelőszolgálatban – mondta dr. Szobeczki Csanád háziorvos. Korcsoportos lebontásban kéri a központ a páciensekről szóló statisztikát, azaz hogy az adott héten hány influenzás beteg járt a rendelőben, és azok milyen korúak voltak. Október óta adnak le adatokat a szervezetnek, de azóta még egy influenzás sem volt az ő praxisában – emelte ki a háziorvos. 

 

Kijelenthető, hogy Magyarországon jelenleg nincs influenzajárvány, hiszen az országos adatok is azt támasztják alá, amit ő tapasztal a saját rendelésein – fogalmazott dr. Szobeczki Csanád. Felső légúti, vagyis influenzaszerű tünetekre sokan panaszkodnak, emiatt felkeresik a háziorvosukat, de többnyire nem igazolódik be az influenzavírus jelenléte. Valószínűleg a vírus terjedésében gátat szab, hogy újra kell maszkot hordani a belső terekben. Ez mindenképpen az egyik oka lehet annak, hogy a korábban szokásos influenzajárvány, amely januárban már javában szokott tartani, egyelőre még elkerült minket – vélekedett a háziorvos.

 

(A borítóképen: Még mindig érdemes lehet influenza ellen oltatni)

Ezek is érdekelhetik