Oltási akció

2021.12.06. 12:37

Több helyen felvehető a Covid elleni védőoltás a megyénkben

Megyénkben már Szerencsen és Mezőkövesden is fel lehet venni a koronavírus elleni védőoltást.

Újabb egy héttel, december 12-éig, azaz vasárnapig meghosszabbította a kormány az oltási akciót. Így ezen a héten is mindennap várják a kórházi oltóhelyek azokat, akik a koronavírus elleni vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisát szeretnék megkapni. A kórházak országszerte továbbra is megemelt oltási kapacitással vannak nyitva.

 

Bővült az oltóhelyek száma

 

Megyénkben Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltópontjain, illetve Ózdon, Kazincbarcikán, Edelényben és Sátoraljaújhelyen szintén a kórházakban várják az oltásra érkezőket.

 

Az újabb akcióhéten a tiszaújvárosi mellett immár a szerencsi és a mezőkövesdi szakrendelőkben is fel lehet venni az oltást. Erről a koronavirus.gov.hu ad tájékoztatást, ahol a kórházi oltóhelyek pontos listája is megtalálható.

 

Első és második körös, valamint a megerősítő harmadik oltásra továbbra is mind az ötféle elérhető vakcina rendelkezésre áll: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

 

Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Aki már korábban regisztrált, javasoljuk, hogy az eeszt.gov.hu oldalon keresztül foglaljon időpontot, így elkerülheti az esetleges várakozást. Az időpontfoglalás nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.

 

Nagyban meggyorsítja az oltást, ha az érkezők magukkal hozzák kinyomtatva, kitöltve és aláírva a regisztrációs lapot és a hozzájáruló nyilatkozatot (utóbbi a harmadik oltás esetén is kell), amely szintén a koronavirus.gov.hu oldalon található, akárcsak a 12–17 évesek számára szükséges szülői hozzájáruló nyilatkozat, valamint minden, az oltással kapcsolatos információ.

 

Az első akcióhét november 22-i kezdete óta már több mint 1 millióan vették fel az első, második vagy a megerősítő harmadik oltást. Ez utóbbi azért kulcsfontosságú, mert a gyártók és az orvosok szerint is a második dózis felvétele után 4-6 hónappal csökken a szervezet védekezőképessége, ami a megerősítő oltással ismét 80-90 százalékra emeli a védettséget.

 

Ezek is érdekelhetik