AIDS

2021.12.01. 14:00

A HIV nem adható át kézfogással

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja, Mártáról 21 évvel ezelőtt derült ki, hogy HIV-fertőzött.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ma már gyerekei és unokái vannak az egykor tanárként dolgozó nagymamának, aki a hétköznapi élete során csak annyit tudott a HIV-ről: létezik.

– Nem szívesen beszélek arról, hogyan fertőződtem meg, mert ez is növeli a HIVhez kapcsolódó sztereotípiák egyébként is nagy számát. Könnyen mondjuk, hogy van, aki tehet róla, és van, aki áldozat. Pedig a vírus nem válogat, nincs tekintettel nemre, bőrszínre, szexuális orientációra, iskolai végzettségre, egyszerűen gazdatestet keres. Azért szoktam mégis elmondani, mert egy másik tévhitet szeretnék eloszlatni, mégpedig azt, hogy „velem ez nem történhet meg” – kezdte történetét Márta.

Nem tudtak segíteni

– A férjemről derült ki, hogy a sokféle súlyos megbetegedésének az oka a HIV. Rajta már nem tudtak segíteni, előrehaladott AIDS-stádiumban volt. A diagnózist követően fél év múlva meghalt. A vírus meggyengíti az immunrendszert, a szervezet már teljesen védtelenné válik a fertőzésekkel és bizonyos daganatos betegségekkel szemben, ezért tudnak szinte egy időben megjelenni az AIDS-re jellemző betegségek. Nem tudom, hogy ő hogyan fertőződött meg, később pedig már nem volt jelentősége ezeknek a kérdéseknek. Az volt a fontos, hogyan tovább. Nekem akkor még nem voltak tüneteim, az immunrendszerem nem károsodott. A HIV-vel élők sokáig teljesen tünetmentesek – hívta fel a figyelmet.

Téves megítélések

– A diagnózis krízishelyzetet idéz elő. Az érintettek végigjárják a veszteségfeldolgozás valamennyi stációját a sokktól az elfogadásig. Ami engem illet, nem tartott sokáig elfogadnom az állapotomat, ebben sokat segített a családom, a barátok, a munkatársaim, nem kellett titkolóznom, egyetlen kapcsolatom sem sínylette meg, hogy elmondtam, HIV-vel élő vagyok.

Ma már számos gyógyszer létezik, ami lelassítja és megakadályozza a HIV szaporodását – Márta

Azonban az érintettek esetében általában kétszer olyan gyakran fordul elő mentális probléma, mint a nem fertőzöttek között. Titokban tartani vagy megosztani, nem könnyen eldönthető kérdés, különösen a várható következmények miatt. A dilemma szorongást, állandó félelemérzetet, depressziót eredményezhet. A stigma felszínre hozza a diszkriminációtól, az izolációtól való félelmet. Megváltozik az érintettek biztonságérzete, az előítéletektől való félelem megnyomorítja az életünket – folytatta.

– A betegségben szenvedők helyzete, megítélése a mai napig nem változott túl sokat. Az embereknek általában téves ismereteik vannak a HIV-ről, ezért félnek a HIVvel élőktől, akik önvédelemből titkolják a betegségüket. A családban elszigetelődhetnek, a barátok eltávolodhatnak, a meglévő párkapcsolat megromolhat, és nagyon nehéz újat kezdeni, hiszen nem tudjuk, mikor beszéljünk az állapotunkról. Ha a munkahelyen kiderül, esetleg elbocsátanak. De talán az egészségügyi rendszerben a legnehezebb a helyzetünk. Az orvosok nem látják el szívesen a HIV-vel élőket. Szerencsére vannak már pozitív példák is. Sokan tartanak a HIV-vel élőkkel való hétköznapi érintkezéstől, pedig a HIV ennek során nem jelent veszélyt. A vírus nem adható át kézfogással, öleléssel, sőt csókolózással sem. Nem kapható el közös medencében fürdéssel, tárgyak (pohár, evőeszköz, telefon, ruházat stb.) vagy helyiségek közös használatával. Attól sem kell tartani, hogy rovarcsípéssel vagy állatharapással terjed. A HIV terjedésének lehetőségei közül a legfontosabb az óvszer nélküli szexuális kapcsolat egy kezeletlen HIV-vel élővel. Az intravénás droghasználók is megfertőződhetnek közös tű használata során. A HIV-fertőzött anya méhen belül, de a szülés és a szoptatás során is megfertőzheti gyermekét. Megfelelő és időben megkezdett terápia esetén azonban a HIV-vel élő anya teljesen egészséges gyermeknek fog életet adni. Magyarországon 1986 óta szűrik a vérkészítményeket HIV-re, ezért vértől, vérkészítménytől senki nem fertőződhet meg – hangsúlyozta Márta.

Fontos a szűrés

– Ma már számos gyógyszer létezik, ami lelassítja és megakadályozza a HIV szaporodását. A gyógyszeres terápia a diagnózist követően azonnal rendelkezésre áll. Rövid időn belül a vírusszám méréshatár alá kerül, ezért az immunrendszer nem sérül, vagy ha már sérült, újra működőképes lesz. Gyakorlatilag a vírus már nem kimutatható, ennek következményeként a rendszeresen gyógyszert szedő HIV-vel élő személy nem fertőző, teljes életet élhet.

Éppen ezért nagyon fontos a HIV-szűrés. Hazánkban nagyon kevesen mennek el szűrésre, emiatt a HIV-vel élők száma feltehetően legalább duplája a regisztráltaknak. Pedig ha valakit időben kiszűrnek, azonnal megkapja a gyógyszeres kezelést, és teljes, hosszú életet élhet. Ha túl későn diagnosztizálják (vagy egyáltalán nem derül ki), meghalhat az AIDS-állapot okozta betegségekben – vázolta fel a lehetséges következményeket.

– A 2020-ban bejegyzett civil szervezet, a Retropajzs Egyesület, aminek jómagam is alapító tagja vagyok, a HIVvel élők érdekképviseletét látja el. Legfontosabb feladataink közé tartozik az érzékenyítés, a felvilágosítás, a tévhitek eloszlatása, a stigmák oldása. A betegséggel, a munkánkkal kapcsolatos minden fontos információ megtalálható a www.retropajzs.hu-n vagy az egyesület közösségi oldalán – mondta végezetül.

(A borítóképen: A piros szalag az AIDS elleni összefogást jelképezi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában