Ausztria

2021.11.22. 11:38

Feszültség oltottak és oltatlanok között

Újabb teljes lezárás kezdődik Ausztriában. Hogy miként éli meg a helyzetet, arról egy kint élő, miskolci hölgy nyilatkozott.

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ausztriában kötelező lesz a koronavírus elleni oltás jövő év februárjától – jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár pénteken. Ugyan nőtt az oltási hajlandóság, de mégsem elégséges mértékben. Az intenzív osztályok újra túlzsúfoltak. Hétfőtől az egész országra kiterjedő zárlatot rendeltek el, mely legalább 10, de ha szükséges, 20 napig tart majd. A zárlat értelmében csak a legfontosabb okokból – például vásárlás miatt – hagyhatják el otthonaikat az osztrákok a nap 24 órájában. A kancellár szerint az intézkedés ebben a formátumban december 13-ig marad érvényben, de az oltatlanokra ezután is vonatkozni fog.

Viták a két tábor között

Az oltatlanok – még a mostani szigorítások előtt -, már egy héttel korábban sem mehettek akárhova – mondta Nagy Gabrilella. A Miskolcról elszármazott hölgy jelenleg Felső-Ausztriában, Bad Ischl városában él. A gyönyörű helyen, az Alpok lábainál elhelyezkedő kisváros nem hasonlítható össze Bécs fővárosi nyüzsgésével, de itt is érezhető az oltottak és oltatlanok közötti feszültség. Hatalmas viták vannak a két tábor között – jegyezte meg Gabriella. Ő már két Pfizer oltáson túl van, a legutóbbit júniusban kapta, a napokban pedig a harmadik oltást is felveszi, amely szintén a Pfizer vakcinája lesz. Hozzátette: valamennyi vakcina elérhető náluk, ami Magyarországon is, kivéve a Szputnyikot. Aggódik azok miatt, akik nem akarják beoltatni magukat, mert több olyan oltatlan ismerőséről is tud, akik mostanában fertőződtek meg és nagyon rosszul vannak. A mostani lezárással kapcsolatban Gabriella elmondta, hogy egyre nehezebben éli meg a bezártságot. A korábbi „lockdown” miatt is szorongásos tünetei vannak, sokszor akkor sem akar kimozdulni a lakásból, amikor egyébként lehetne.

Ott semmit nem érzékelt

Tavaly nyáron egy hüttében (hegyi étterem, menedékház) dolgozott, Svájcban. Ott szinte semmit nem érzett a járványból, akkor maszkot sem kellett hordani. Aztán ősszel visszament Ausztriába és pár hónapig munkanélküli volt. Pont akkor jött a második lezárás, ezért mivel nem járt dolgozni, gyakorlatilag sehova sem ment. Az egészségügyi séta és a mozgás, sportolás most is megengedett a szabad levegőn, de az edzőtermek zárva lesznek, ezt nagyon sajnálja – hangsúlyozta Gabriella. Egy héten legalább háromszor jár edzeni, ez nagyon fog neki hiányozni. A munkahelyén kora reggel kezd, de így délután három óra után már otthon van, így a délutánjai szabadok. Azt is hozzátette, hogy a munkahelyén hetente tesztelik őket. Antigén-tesztet és PCR-tesztet is használnak felváltva. Egyébként egész Ausztriában ingyenesek a tesztek, bárki hozzájuthat a gyógyszertárban. Ez a második lezárás óta így van – tudatta Gabriella.

Telített kórházi osztályok

A kórházakban a tervezett műtéteket ismét el kellett napolni, mert telítettek az intenzív osztályok, többnyire oltatlanokkal. Az ismerőse édesapja súlyos szívbeteg, de neki is várnia kell az operációra, mert nincs kapacitás – mondta Gabriella. A hegyekben él, sokszor repkednek a háza felett a mentőhelikopterek, a megsebesült hegymászókat, vagy síbalesetet szenvedőket szállítják kórházba. Elgondolkodtató, hogy hova fogják őket elhelyezni, hogyan kapnak majd ellátást, ha a sürgősségi és baleseti osztályokon is covidos betegeket látnak el és nem lesz hely számukra – emelte ki. Pár nappal ezelőtti beszélgetésünk alkalmával a lakosság átoltottsága Ausztriában országosan több mint 65 százalék volt. Ebből 69 százaléknak volt minimum egy oltása. A harmadik oltást pedig az egész népesség közel 11 százaléka vette már föl. Ez a szám meg fog nőni és hamarosan fel fog gyorsulni az oltások üteme, mert az osztrák kormány oltóbuszokat küld minden településre – bizakodott Gabriella. Azt is reméli, hogy a kisvárosban, ahol lakik, nem változik meg az élet, mert olyanok, mint egy család. Minden nap ugyanabban a pékségben veszi a kenyeret és az eladó mosollyal üdvözli őt minden nap. Abban is reménykedik, hogy az ünnepekre hazautazhat miskolci szüleihez, mert hosszabb szabadságot tervez kivenni az év végén. Arról nem beszélve, hogy a London mellett élő öccsét és annak családját két éve nem látta személyesen, csak online – hangoztatta Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában