családbarát panzió

2021.11.17. 14:00

Első helyezést érdemelt az „Egy hét mennyország”

Díjazták a Szimbiózis Alapítvány fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok nyaralását támogató programját.

20210624 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Családbarát panziót adtak át a Baráthegyi majorságban.

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

A Baráthegyi családbarát panzió átadásakor, idén nyáron indította útjára az „Egy hét mennyország” elnevezésű programját a Szimbiózis Alapítvány. Fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok ingyenes pihenését teszik lehetővé, terápiás foglalkozásokkal tehermentesítve a szülőket. A kezdeményezés első helyezést ért el az innovatív szolgáltató szervezetek számára idén meghirdetett pályázaton. Az elismeréssel járó díjat a szociális munka napja alkalmából adták át a fővárosban.

Sokan támogatták

Az országban egyedülálló család- és fogyatékosságbarát panziót adtak át idén nyáron a Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorságban, amely a fogyatékos gyermeket nevelő családok számára is kikapcsolódást és feltöltődést kínál. A 20 férőhellyel, 6 szobával és 2 apartmannal rendelkező szálláshely 164 millió forint kormányzati és európai uniós támogatással valósult meg, amelyhez az alapítvány 50 millió forint saját forrást biztosított, de számos cég és vállalkozás is támogatta a megvalósítást.

Közösségként segítjük és támogatjuk a hozzánk érkezőket – Jakubinyi László

A vendégfogadó már megnyitásakor elnyerte az Európai Hálózat az Akadálymentes Turizmusért védjegyét, amit azzal érdemelt ki, hogy a családbarát szemléletű vendéglátás mellett kiemelt figyelmet fordít a speciális szükségletű gyermekeket nevelő családokra és a támogatásra szoruló fiatal felnőttekre is.

A Baráthegyi panzió a hazai élményturizmus egyik sajátos ágazatát képviseli, az úgynevezett transzformációs turizmus színtere. Működésében a Szimbiózis által létrehozott önfenntartó ökológiai gazdaság tevékenységére támaszkodik – fogalmazott Jakubinyi László, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Különlegessége ennek, tette hozzá, hogy a fogyatékossággal élő vendégeik ellátásában segítségükre vannak a gazdaságban dolgozó, speciális szükségletű alkalmazottaik. Közösségként segítik és támogatják a hozzájuk érkezőket, amivel nem csak újító szellemben gazdagítják Miskolc turisztikai kínálatát, hanem erősítik a térségben a társadalmi szerepvállalást is. Ennek szellemében hirdették meg az „Egy hét mennyország” programot, amely fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok ingyenes pihenését teszi lehetővé.

Az alapítvány közösségi oldalán meghirdetett lehetőséget néhány nap alatt közel kétezren osztották meg, és mintegy 250 – ahogy fogalmazott – szívbe markoló pályázat érkezett be. Az első körben tervezett nyolc helyett eddig tíz családot láttak vendégül, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma és más fogyatékosokat támogató szervezetek támogatásának köszönhetően a program tovább folytatódhat.

A jelentős számú érdeklődő azt jelzi, értékelte a kuratórium elnöke, hogy óriási igény van erre a szolgáltatásra. Fogyatékos gyermekkel együtt nyaralni, egyáltalán kimozdulni a lakásból, nem egyszerű feladat. A közös nyaralás szinte megoldhatatlan, mivel nincs olyan szálláshely, amely vállalja a speciális ellátást. Az „Egy hét mennyország” program ezzel keltette fel maga iránt leginkább a figyelmet, mert egyedi szolgáltatása a szülők tehermentesítése. Ennek lényege, hogy a fogyatékossággal élő családtagot bevonják a majorság életébe, eközben a szülők, családtagok pihenhetnek és feltöltődhetnek. Ehhez hasonló terápiás-turisztikai szolgáltatás jelenleg nincs a piacon. Ráadásul mindez térítésmentes azon családok számára, amelyeknek szerény anyagi lehetőségei ezt nem tették volna lehetővé.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családi és terápiás programok megvalósítása mellett a szülők tehermentesítése jelenti a kulcsot ahhoz, hogy a családtagok az itt töltött napok után olyan energiatöbblettel távozhassanak, ami új erőt ad számukra a hétköznapokban. Nagyon fontos emellett, emelte ki Jakubinyi László, hogy a családban élő egészséges testvérek is minőségi időt tölthessenek szüleikkel.

(A borítóképen: Idén nyáron adták át az országban egyedülálló család- és fogyatékosságbarát panziót)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában