Covid-19

2021.10.28. 17:30

Van, ahol már felvették a maszkot

Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma. Számunkra azonban jó hír, hogy Miskolcon csökkenés tapasztalható.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hazánkban is egyre erősödik a koronavírus-járvány. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint csütörtök reggelre 4039 új fertőzöttet igazoltak, jelenleg 1 970 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 204-en vannak lélegeztetőgépen. Meghalt 45, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 30 ezer 692- re nőtt.

A szennyvízadatok sem adnak okot bizakodásra. A 42. heti mérések szerint az előző hetek lassú emelkedéséhez képest már erőteljesen nő a szennyvízminták SARS-CoV-2-örökítőanyagának koncentrációja szinte miden megyeszékhelyen. Számunkra azonban jó hír, hogy Miskolcon csökkenés tapasztalható.

Tesztelnek

A járvánnyal kapcsolatos központi intézkedések még enyhék, de egyre több munkahely és magánember érzi úgy, hogy védekezésre van szükség.

– A gazdaság szereplői sajnos megtanulták, hogy a vírussal együtt kell élni, ezért a cégek többségénél automatikusan életbe léptek a védelmet szolgáló intézkedések – jelezte az Északnak Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Rutinszerűen fertőtlenítenek, és több helyen elkezdték a tesztelést is. Utóbbi főleg a nagy cégeknél jellemző, de előfordul a kisebbeknél is, hiszen egyik munkaadó sem szeretné, ha a dolgozók megbetegednének. Természetesen az egészség a legfontosabb, de ha kiesik egy fél gyártósor, akkor azt a cég igencsak megszenvedi – fogalmazott az elnök.

Hozzátette: a kamara a saját székházában is igyekszik megakadályozni, hogy a munkatársak lebetegedjenek. Az ügyfélszolgálatot a földszintre helyezték, az épületbe csak maszkban lehet belépni. Fertőtlenítőhelyeket alakítottak ki, és a kollégákat az oltás felvételére buzdítják. Ezt sikerrel teszik, hiszen a kamarai dolgozók 90 százaléka már beoltatta magát.

Felkészültek

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban is számítanak a járvány előretörésére, így egyre több munkatárs hordja a maszkot, és ez figyelhető meg a látogatók körében is, tudtuk meg Csoma-Simon Máriától, az intézmény megbízott igazgatójától. Mint fogalmazott, náluk még nincsenek komoly szigorítások, de biztosítják a kézfertőtlenítést, és a helyiségek fertőtlenítése is folyamatos. A kölcsönzők számára továbbra is rendelkezésre áll az a lehetőség, hogy ha telefonon vagy elektronikus úton jelzik, mely könyveket szeretnék kikölcsönözni, akkor azt a könyvtáros kollégák összekészítik, és a földszinti pultban átadják. Így a látogatónak nem kell hosszabb időt töltenie a könyvtár épületében.

Dolgozóink körében szerencsére magas az átoltottság – Csoma-Simon Mária

– Szerencsére a dolgozóink körében magas az átoltottság. Azonban készülünk arra, hogy ha bármilyen szigorítást bevezetnek, akkor megfelelő módon tudjunk reagálni. Elképzelhető, hogy az első lépés a kötelező maszkhasználat lesz, de abban nagyon bízom, hogy teljes zárást nem rendelnek el, mint ahogy az történt az előző hullám idején – fogalmazott az intézmény vezetője.

Szigorítottak

A fővárosban már szigorítottak: az idősotthonok lakói november 2-ától csak védettségi igazolvánnyal rendelkező rokonuk kíséretében hagyhatják el az intézményeket, visszaérkezésüket követően pedig elkülönítik és tesztelik őket.

Miskolcon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Idősek Otthona szigorúbb intézkedést hozott, a vezetőség látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el.

Néhány olvasónkat is megkérdeztük, ők tesznek-e már valamit annak érdekében, hogy nem kapják el a fertőzést.

Balogh László, aki elmúlt 60 éves, hivatalban dolgozik, de mint mondta, szerencsére náluk hibrid munkavégzés folyik. Így nem kell bemennie mindennap a munkahelyére, otthonról is dolgozhat. A vírus elkerülése érdekében felvette a harmadik oltást, azonban a maszkot még nem hordja sehol. Véleménye szerint a vakcina kellő védettséget biztosít.

Demeter Zsuzsa nyugdíjas azonban már hordja a maszkot, főleg zsúfolt, zárt helyeken.

– Azt hallottam, hogy a maszk több mint 90 százalékos védettséget biztosít a fertőzés ellen, ezért döntöttem mellette. Nem értem egyébként, hogy mások miért nem cselekszenek így – tette hozzá.

(A borítóképen: Vannak hivatalok, ahol már maszkban folyik a munka)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kotelezo-a-maszkviseles-miskolc-varos-intezmenyeiben-5946827/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=boon&fbclid=IwAR204KH88h5DKabVHzwYS5J4VJPpsbcjmjpL2ZSvga_eMmNdxTTqbhX-8PA

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/maszkot-irt-elo-intezmenyeiben-kazincbarcika-5940848/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában