Környezetvédelem

2021.10.15. 20:00

Országjárás és online párbeszéd zöldügyekben

A 12 kérdésből álló kérdőívet november végéig lehet kitölteni.

Balogh Csilla

Steiner Attila, Csöbör Katalin, Prof. Dr. Horváth Zita, Király Nóra és Dr.Kiss János

Fotó: Bujdos Tibor

Országjárást indított a kormány a zöldügyekről szóló konzultációról. Az egyetemi látogatásokkal egybekötött előadás-sorozat két hónapon át tart majd a legnagyobb hazai városokat és felsőoktatási intézményeket érintve.

Az eseményen szó volt Miskolc környezetvédelmi ügyeiről, a Miskolci Egyetem környezetbarát megoldásairól, a kormány törekvéseiről és feladatairól, a civil szervezetek környezetvédelemmel összefüggő felelősségéről és feladatairól.

A zöldügyekről szóló online párbeszéd indítását Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott közölte a Facebook-oldalán október elején. Emlékeztetett arra, hogy a mostanival együtt eddig 13 alkalommal kérték ki az állampolgárok véleményét és vették figyelembe javaslataikat a döntéseknél.

A miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldallal ellentétben a kormány nemcsak beszél a környezetvédelemről, hanem tesz is érte. Mindenkit arra biztat, hogy mondja el a véleményét és töltse ki a konzultációt, amely a zold.kormany.hu weboldalon érhető el. A 12 kérdésből álló kérdőívet november végéig lehet kitölteni.

Konkrét cselekvések

– Az online párbeszédet annak érdekében indítottuk, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között az illegális hulladéklerakatok felszámolásáról, a hulladékok újrahasznosításáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedés állami támogatásáról, a faültetési program folytatásáról, a gyermekek környezettudatos neveléséről, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a kitöltők – mondta Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az országjárás második állomásán, a Miskolci Egyetemen. Hangsúlyozta: a kormány a szavak helyett a konkrét cselekvést választotta a klímavédelem kérdéskörében annak érdekében, hogy hazánk 2050-re klímasemleges országgá válhasson. A kérdőív kitöltését azért is tartja fontosnak, mert a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai hangzatos szólamok helyett valós intézkedéseket igényelnek.

Fontos a fiatalok véleménye is

Steiner Attila különösen fontosnak nevezte, hogy a fiatalok is megfogalmazzák véleményüket, hiszen pár év múlva ők lesznek azok, akik megvalósítják majd a terveket, intézkedéseket.

– Az online párbeszéddel a kormány végső célja a zöld iparfejlesztési stratégia megvalósítása – jelentette be az államtitkár. A kérdőív kitöltése segít abban, hogy a kormány feltérképezhesse, hogyan viszonyul a lakosság a klímaváltozáshoz, a környezetvédelemhez és erőforrásaink tudatos felhasználásához.

Civilek a mindennapokért

Fontosnak tartja a párbeszédet Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke is, mert mint véli: a döntéshozók nem az íróasztal mellett szeretnék kitalálni, hogy milyen irányt vegyen Magyarország zöldpolitikája.

„Az egyesület híve a mindennapi környezetvédelemnek” – Király Nóra

– A megosztott javaslatokat beépítjük a munkánkba, ezzel segítve, hogy gyermekeink egy tisztább, zöldebb, élhetőbb bolygón éljenek – fogalmazott az egyesület elnöke.

Király Nóra elmondta, hogy az egyesület híve a mindennapi környezetvédelemnek, amit az emberek egy kis odafigyeléssel a saját környezetükben is megvalósíthatnak, például az újrahasznosítással, a szelektív hulladékgyűjtéssel, a háztartási komposztálók használatával, az egyszer használatos műanyag eszközök mellőzésével. Az egyesület a különböző praktikákra szeretné felhívni az emberek figyelmét, megtanítva őket a használatukra, arra, hogy ezek a fortélyok, melyek néha csak egy-egy mozdulatot jelentenek, miként építhetőek be a mindennapi tevékenységek sorába. A civil szervezeteknek azért van nagy szerepe ebben a munkában, mert közvetlen kapcsolatban állnak az emberekkel. Az egyének, a civilek, az önkormányzatok, az egyetemek, a kormányzat közösen képesek hatékonyak lenni – mondta.

(A borítóképen: Steiner Attila, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, prof. dr. Horváth Zita rektor, Király Nóra és dr. Kiss János miniszterelnöki biztos a rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában